Українську свинину витісняє імпорт: експерти пояснили ситуацію

15 червня 2020, 08:12

Ксенія Капустинська Ксенія Капустинська

Споживання м'яса свиней у країні – вдвічі нижче, ніж у сусідів

Україна під час карантину стала нарощувати імпорт свинини, а в травні 2020 року цей показник вже втричі перевищив значення того ж місяця 2019 року. Загалом за один місяць країна ввезла практично стільки ж свинини, скільки за період з січня по квітень.

Реклама

При цьому експерти Асоціації "М'ясна галузь" оцінили конкурентоспроможність європейської свинини на українському ринку. При ціні в ЄС на напівтуші свиней 1,6 євро/кг, собівартість свинини, що імпортується, в Україні становить 58 грн/кг з ПДВ. При ціні в Україні на живих свиней 45 грн собівартість напівтуш становить 68 грн/кг, тобто вище, ніж імпортна на 10 грн/кг. Щоб зрівнятися за ціною напівтуші свиней, вирощених в ЄС і в Україні, ціна на живих свиней в Україні має бути не більше 38 грн/кг з ПДВ.

Читайте також: В Україні дорожчають харчі: чому держрегулювання не спрацьовує

Фахівці звертають увагу виробників, переробників і споживачів на головну причину збільшення імпорту свинини – українська свинина перетворилася для споживача на делікатесний продукт. При цьому переробні підприємства прагнуть забезпечити повний асортимент м'ясної продукції і не допустити подальшого падіння споживання свинини в Україні. А воно за шість вже впало до 15 кг на рік. Для порівняння в Польщі в середньому їдять 41 кг свинини на рік, у Білорусі – 38 кг, в Росії – 30 кг.

"В Україні через системні помилки в свинарстві неефективну, а тому дорогу свинину витісняє ефективна і доступна курятина, виробництво якої збільшується на 10% щорічно, як і її споживання. Поголів'я свиней щорічно зменшується на 5%, побиваючи кожен раз черговий антирекорд, падає споживання свинини", – зазначають експерти.

В тренді
Українців зобов'яжуть забезпечувати немічних батьків: за що доведеться платити
Реклама

Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що через дефіцит м'яса Китай зацікавився українською свининою. Китай потребує імпортного м'яса, оскільки 60% поголів'я свиней в країні вирізане через африканську чуму.


А про те, як вибрати і замаринувати м'ясо для шашлику, дізнавайтеся з відеосюжету:

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти