Український Суперфуд: чим дешево замінити модні ягоди годжі і насіння Чіа

29 січня 2020 9:08

У модних закордонних продуктів є вітчизняні аналоги

/ Фото: Unsplash

Ягоди годжі, асаї, каму-каму, перуанський фізаліс ... Продавці новомодних суперпродуктівобіцяють нам струнке тіло і навіть захист від раку та інших напастей. Мовляв, ці продукти мають високий вміст поживних речовин, вітамінів і мікроелементів. Але чи може їжа бути і корисною, і дешевою?

Реклама

Небагаті українці витрачають на продукти більшу частину доходів. Якщо вірити даним Держстату, місячний раціон дорослої людини приблизно такий:

  • молоко і молочні продукти – 19,1 кг,
  • м'ясо – 4,9 кг;
  • риба – 1,4 кг;
  • яйця – 19 шт .;
  • рослинне масло і жири – 1,5 кг;
  • картопля – 6,3 кг;
  • овочі – 8,9 кг;
  • фрукти – 3,8 кг;
  • хліб – 8,3 кг;
  • цукор – 2,7 кг.

Нас постійно запевняють, що їсти корисне – дорого. Для незвичайних продуктів навіть придумали термін – Суперфуд. Це ягоди, насіння і крупи з далеких країн. Такій їжі приписують високу концентрацію поживних речовин. Наприклад, ягоди годжі нібито містять в п'ять разів більше вітаміну C, ніж цитрусові, сушені насіння іспанської шавлії Чіа випереджають горіхи за змістом кислот Омега-3, а "золоте зерно" кіноа з південних Кордильєрів переважає всі злаки за кількістю білка.

Однак цим модним і недешевим продуктам легко знайти альтернативу серед української їжі, вважає дієтолог Олена Пилипенко.

"Ягоди годжі багаті антиоксидантами. Там дуже багато вітаміну С. Але якщо порівняти їх з журавлиною або сухою шипшиною, то вони абсолютно не поступаються один одному. Якщо розкласти на кількість жирів, білків і вуглеводів, мікро- і макроелементів, наприклад, насіння Чіа і насіння льону, то ми побачимо, що і там, і там є рослинний білок. і там, і там є ненасичені жири, Омега-3 і Омега-6. На 100 грамів готового продукту в кіноа буде 14 грамів білка, а в гречці 13. За мікро- і макроелементами, які є і в гречці: фосфор, цинк, магній. За ним гречка не поступається насінню кіноа", – говорить Пилипенко.

Реклама

Незважаючи на сезонну нестачу вітамінів, навіть взимку можна харчуватися корисно і збалансовано, запевняє спеціалістка.

"Важливо вибирати локальні продукти. Звертати увагу на те, що росте у нас в країні. Можна в раціон додати гарбуз, топінамбур, моркву, капусту ... Менше використовуйте масла, жиру, більше запікайте, готуйте на пару. Використовуйте різні спеції, щоб продукти були не прісними, а смачними і ароматними", – радить Пилипенко.

Салати і овочеві супи можна навіть замовляти на будинок або на роботу. Олена є власницею такого сервісу. Запрошує на кухню, де буде готувати повноцінний обід з доступних продуктів.

"Тут продуктів десь на 100 гривень. Я пропоную приготувати запечену рибу з пряними травами, овочі на пару. Зробимо чудовий салат" Щітка "- з капусти, яблук, топінамбура і моркви, і заправимо це все оливковою олією", – розповідає Олена .

За її словами, добре знайомий українцям гарбуз можна їсти сирим – це альтернатива екзотичному фрукту кумкват. А гарбузове насіння – замінник авокадо. Крім того, Олена радить, як вибрати правильні овочі.

"Коли ви купуєте капусту, вибирайте таку, щоб була трошки зелененька. Коли капуста зовсім біла, в ній практично не залишається антиоксидантів. Топінамбур дуже недооцінений у нас на кухні. У ньому містяться компоненти, які виконують роль пробіотиків в кишечнику. І я рекомендую в зимовий час знімати шкірку з яблук. Тому що яблука оброблені, на них є восковий наліт", – розповідає Олена.

Читайте також: Де українське: чому польське молоко дешевше, ніж вітчизняне

А підприємниця Тетяна Володимирівна вирощує кілька видів "мікрогріна" – молодої зелені, в ста грамах якої стільки ж корисних речовин, скільки в кілограмі стиглих рослин.

"Паростки соняшника, наприклад, містять всі амінокислоти, які необхідні організму", – розповідає Тетяна.

Реклама

Упаковка паростків коштує 30 гривень, набір для вирощування – 25. Деяким рослинам потрібні особливі умови, але є й ті, які легко виростити вдома.

"Це соняшник, горох, люцерна, ну, гірчиця і редиска. Плюс це такі види мікрозелені, які досить зрозумілі на смак, якщо це горох – то це смак молодого зеленого горошку. Якщо соняшник, то це свіже зірване насіннячко. Якщо це гірчиця – то тут буде легкий пряний смак. Якщо редиска – то це свіжість молодої редиски", – перераховує Тетяна.

Продукти, які обіцяють здоров'я і довголіття, – це необов'язково екзотичний Суперфуд за ціною 100-300 гривень за кіло. Від звичайних круп і овочів користі може бути не менше, а гаманцю – легше. Потрібно лише зменшити споживання готової продукції з магазинів, вибирати сезонні овочі і фрукти і готувати вдома.

Задуматися про економію теж не завадить – корзина найбільш затребуваних пересічними українцями товарів і послуг подорожчала за минулий рік набагато більше, ніж збільшилася інфляція. Сайт "Сьогодні" раніше дізнавався, чого чекати від цін на продукти у 2020 році.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти