Україна за 2020 рік придбала за кордоном 42,4 тис. тонн червоної риби на 160,8 млн доларів. Це на 31% більше, ніж рік тому. А за останні п'ять років імпорт червоної риби зріс в 2,1 раза.
Імпортуємо ми переважно лосось і форель: у 2020 році частка лосося становила 69% в загальній структурі імпорту, а форелі – 30%, свідчать дані аналітиків УКАБ.
ТОП-5 країн-постачальників червоної риби в Україні:
- Норвегія – 134,5 млн дол.
- США – 5,5 млн дол.
- Ісландія – 5,2 млн дол.
- Данія – 2,9 млн дол.
- Чилі – 2,7 млн дол.
"Левова частка червоної риби надходить в охолодженому вигляді, тому що глибоке заморожування негативно впливає на її якість. У 2020 році частка такої продукції становила 59%", – говорить аналітикиня УКАБ Світлана Литвин.
В Україні імпортована червона риба надходить або на полиці магазинів, або на переробні заводи, звідки виходить готова продукція.
Що стосується власної риби, то недавно Україна збільшила виробництво рибного філе на 41%.
А про те, як приготувати сніданок, використовуючи лосось, дивіться в сюжеті з Катериною Бужинською:
Нагадаємо, українці ще починають споживати все більше кави – імпорт кави за останні п'ять років зріс на 63%. При цьому більше половини зерен імпортується в сирому вигляді й переробляється вже в Україні.
Також читайте про те, як вигідно купити подарунки до 8 Березня.