Українці відмовляються від кафе на користь доставки їжі додому: хто і як економить

21 квітня 2018, 07:00

Олександр Панченко , Ігор Сєров

Народ також став менше відвідувати бари і нічні клуби, купувати вуличну їжу

Працюючіукраїнціекономлятьнаобідах:всеменшеходятьвкафе,вважаючи за кращепіцувскладчинуабобутербродиздому.Авзагалі,тенденціїколишні:молодізїхритмомжиттячастішеперекушуютьвфастфудах,астарше поколіннявважає за кращеготуватинасвоїхкухнях.Таківисновкиможназробитиздосліджень,оприлюдненихКиївськимміжнароднимінститутомсоціології.

Стіл і меню

Реклама

Яквиднозрезультатівопитування,регулярнохарчуєтьсяпоза домомкожентретійукраїнець.Прицьомусередлюдеймолодше30роківтаких55%,вгрупі30-39-річних-45%,вгрупі40-49-річних-33%,даліїхчислорізкознижується.Серед70-річнихтакихужевсього1%чоловіківі2%жінок.Хочавбільшмолодомувіціне люблятьготуватисамепредставникисильної статі.Серед18-29-річнихтакихдвітретиничоловіківіполовинадівчат,середтих,комуміж30і40-56%чоловіківі34% жінок.Нарештіпередпенсієюне переходятьнадомашнюїжувсього21%чоловіківі17%жінок.

На думкуспівробітниціКМІСНаталіїХарченко,такітенденціїпов'язанізтим,щотемписучасного життязмушуютьлюдейделегуватиприготуванняїжіпрофесіоналам.Якправило,прийомкупленоїїжідоводитьсянаобіднійчас,приблизночвертьлюдейзвикливечерятивресторані,втомучислівресторанахсамообслуговування,децінибільш демократичні,атакожу фастфудах.

Насніданоквкафешкуходятьтільки4%респондентів.Накількістьклієнтівзакладівгромадськогохарчуваннявпливаємісцеїхпроживання.Так,вселахіневеликихмістечкахзнаселеннямдо20тис.осібпослугамикафеістоловихкористуютьсявідповідно20%і29%опитаних,авсередніхівеликихмістах-в1,5-2разибільше.

Тенденції

1_100

Реклама

Яквиднозінфографіки,зарікукраїнцісталинабагатоменшеходитивкафеікондитерські.Якщов 2017 роціці закладибулипопулярніу82%респондентів,тов 2018-му – лишеу56%.Меншпопулярнізаразфастфудиівуличнаїжа,майжевдвічіскоротилосячислотих,хтокупуєобідинароботіабоза місцемнавчання.Ресторанитавідділикулінаріївмаркетахзбереглисвоїпозиції.Апіцузамовляютьбільше,втомучислідодому.

"Я раньше обедала в нашем буфете, вечером раз-два в неделю ходила в кафе-мороженое с подругами, – рассказала нам менеджер столичной фирмы Марина Дорофеева. – В этом году обеды подорожали, а порции стали меньше, поэтому многие от них отказались. Беру из дома бутерброды, либо заказываем в складчину на обед пиццу, иногда фастфуд. Получается выгоднее".

ПсихологЛіліяВоронінакаже,щоголовнапричинавідмовивідпослугкафе-економія.

"Зарплаты у нас повышаются неравномерно, у большинства офисных работников, которые являются главными клиентами общепита, они с прошлого года мало изменились, а цены выросли, поэтому люди начали считать деньги: не хотят платить, образно говоря, за чашку чая, столько же, как за целую пачку этого напитка, который можно заварить самому, – анализирует Воронина. – Тенденция подтверждается и тем, что люди за год не отказались от недорогой кулинарии. В то же время не уменьшилось количество посетителей ресторанов, куда ходят обедать люди с доходами выше средних. Пицца – сейчас самый сытный, недорогой и "модный" в офисах продукт из готовых, поэтому спрос на нее растет".

Дієтологи

Фахівцізі здорового харчуванняне радятьпостійноєпокупнуїжу.ЗасловамидієтологаБорисаСкачка,господаріточокгромадського харчуваннянамагаютьсяекономитинасобівартостістрав,томувикористовуютьрослинніжирита іншідешевікомпоненти,атакожсмаковідобавки.

"Это может быть вкусным, но вызывает ожирение, сбои в работе печени, заболевания системы пищеварения", – говорит эксперт.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти