Україна завалюють імпортними продуктами. Наприклад, польське молоко вже дешевше, ніж вітчизняне. Не краща ситуація й з картоплею – рекордний імпорт витісняє український продукт з ринку. Наші фермери заробили на картоплі менше, ніж втратили на моркві, буряках і цибулі. Новости "Сьогодні" розбиралися, чому вітчизняна продукція програє імпортній і як це позначається на цінах.
Україна займає четверте місце у світі за посівами картоплі, таке ж – за його вживанням (140 кг/на особу на рік). У країні виробляють одну шосту всього світового врожаю цієї культури.
"У нас унікальна ситуація – за кордоном в це не вірять – 40% картоплі у нас споживають люди, які самі її вирощують. Лише 60% купують в магазині", – говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
"В Україні 98% картоплі виробляється в господарствах населення. Тільки від 2% до 5% в залежності від року становлять сільськогосподарські підприємства", – додає заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Інна Метельова.
Загалом Україна вирощує приблизно 20-22 млн тонн картоплі на рік, а споживає – шість мільйонів. Чому ж тоді ми бачимо на полицях супермаркетів картоплю з Туреччини та Єгипту?
"Торговельним мережам цікаво працювати з великими обсягами, відповідними стандартами і відповідним гарантованим постачанням. Ми приходимо і хочемо побачити картоплю одного сорту, одного калібру, одного розміру, що не пошкоджена", – пояснює Метельова.
Зазвичай імпортної продукції в Україні найбільше навесні, але в 2019 році вона захопила полиці магазинів ще восени.
"З серпня імпорт максимально активізувався. У серпні (це офіційна статистика) імпорт становив три тисячі тонн, у вересні – вже 43 тисячі, а в жовтні – понад 90 тисяч тонн. Станом на початок листопада більше, ніж 140 тисяч тонн завезли. Це при тому, що ми ніколи картоплю не імпортували", – підраховує оглядач аграрного ринку Лариса Гук.
Найактивніший постачальник картоплі в Україні, за її словами – це Білорусь, частка якої становить 60% імпорту. Ще 10% завозимо з Нідерландів, 8% – з Єгипту. Великим імпортером залишається і Туреччина.
"З Туреччини ми отримуємо картоплю. Чому? Тому що багато людей люблять молоду картоплю, тільки не вирощують її самостійно. А молода турецька картопля в лютому вже є на прилавках", – зазначає Козаченко.
У 2019 імпорт став рекордним з кількох причин, кажуть експерти.
"Перший момент – неврожай. Другий момент – фермери розраховували так само заробити на картоплі. І почали вичікувати, поки виростуть ціни", – пояснює Гук.
Але не дочекалися – торговельні мережі стали закуповувати картоплю в інших країнах, переважно в Білорусі.
"Коли везли з Білорусі, там ціна була близько 130 доларів за тонну. Але ця активність українців, які шалено почали завозити на внутрішній ринок, довели ціну в Білорусі до 500 доларів за тонну", – зазначає Гук.
Втім, з'ясувалося, що частина білоруської картоплі насправді була вирощена в Росії, звідки завозити картоплю безпосередньо Україна не може.
"Росія ніколи не була відомою в цьому світовому сегменті – як виробник картоплі. Я не пам'ятаю за останні 20-30 років, щоб ми імпортували з Росії картоплю", – дивується Козаченко.
Внаслідок ситуації з урожаєм, а також осіннє зміцнення гривні призвели до того, що купувати картоплю за кордоном стало вигідніше, ніж усередині України. І комерсанти просто скористалися сприятливою ситуацією. У профільному міністерстві, втім, заспокоюють українців.
"Ми маємо позитивний баланс і забезпечені картоплею. Є певна сезонність з точки зору молодої картоплі, картоплі, підготовленої до продажу за певними вимогами. Так, це є. Але на кожен сегмент є покупець. Якщо ми дивимося на ринок, то ми на 99% забезпечені вітчизняним продуктом", – говорить заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький.
Нагадаємо, раніше експерти прогнозували зростання цін на овочів Україні. Вітчизняні фермери все ще сподіваються продати свою продукцію дорожче, але є нюанси.