В Україні – дефіцит часнику. За кіло на базарі вже просять дві сотні гривень.
Продавець вчить, як відрізнити український часник від іноземного. Хоча і відрізняти особливо нічого. Єгипетський, іспанський – куди не глянь, часник всюди привізний. Ірина продає китайський – за кіло просить 120 гривень, бо старої закупівлі. А ось за тиждень, каже жінка, овоч додасть в ціні ще півсотні.
"Виходить, він там вже як дефіцит, а наш ще нескоро буде", – сказала продавець.

Українського часнику на торгових лотках майже немає.
"Тому що дуже дороге насіння і його дуже мало на ринку", – зазначив Роман, продавець.
Не густо на ринку і самих покупців часнику. Кажуть – ціни занадто кусаються.
Подорожчав часник через торішній неврожай в Китаї – пояснюють аграрії. Зараз саме ця країна – основний імпортер цього товару. Там ростуть цілі часникові плантації.
Іван Андрійович не куштував ні китайського, ні європейського часнику – все життя вирощує і їсть свій. Ще й з онуками ділиться.
"В основному в салат... нарізав, нарізав. А зараз молоденький. Самий смак", – зазначив чоловік.
Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".