Українців лякають подорожчанням хліба. Що насправді відбувається з цінами

12 жовтня 2020, 11:14

Ксенія Капустинська Ксенія Капустинська

Підрахунки пекарів викликали сумніви у експертів і чиновників

Пекарі налякали українців серйозним подорожчанням хліба, але потім уточнили, що йдеться про зростання ціни не в рази, а на 10-15%. Хлібозаводи планують піднімати ціни на хліб поступово до кінця року. Про це вони вже навіть повідомили уряд. Директор найбільшого в Україні хлібопекарського підприємства Юрій Дученко підрахував, що найпопулярніші сорти подорожчають на 10-15% вже в найближчі місяці. У листі до Кабміну пекарі запевняють: підвищувати вартість продукту змушує подорожчання інгредієнтів – пшениці, дріжджів, масла, цукру.

Реклама

Але чи так це насправді? Журналісти "Сьогодні" перевірили цифри, які пекарі наводять у листі, проконсультувалися з фахівцями і дізналися, що з цього приводу думають в Мінекономіки.

У економічного експерта Олега Пендзина деякі підрахунки пекарів викликають сумніви. Наприклад, подорожчання пшениці аж на 40%. За словами фахівця, зерно подорожчало, але не так суттєво. Ціни то зростали, то падали протягом року, а 40% можна отримати, тільки якщо порівнювати найнижчу точку з найвищою, каже Пендзин. І це схоже на жонглювання цифрами.

Більш того, хліб печуть не з зерна, а з борошна. А про нього в листі пекарів до уряду не говориться ні слова. Пендзин запевняє: за даними Держстату, борошно якраз не подорожчало, а подешевшало – на 1,4% за рік. Принаймні, у роздробі. Дивує і аргумент, що подорожчала соняшникова олія, причому відразу на 50%. Пендзин запевняє: ця цифра не має нічого спільного з реальністю, адже олія навпаки подешевшала.

"Можливо, вони знайшли десь такі надзвичайно дорогі оптові партії, я не знаю. Але тоді я не розумію, чому вони закуповували за такими фантастичними цінами", – говорить економіст.

Експерт у сфері АПК Алекс Ліссітса теж упевнений, що аргументи і цифри виробників хліба – дуже непереконливі. Каже, що хлібозаводи просто нагнітають паніку в надії заробити побільше грошей.

Реклама

Самі пекарі, втім, відповідають, що готові показати всі свої розрахунки і уряду, і Антимонопольному комітету. Нарікають на те, що курс долара зріс, а обладнання, яке потрібно оновлювати, купується за валюту. Крім того, важко працювати під час карантину. Ще одна причина – підвищення зарплат.

"У структурі собівартості є й інші чинники – такі як енергоносії та заробітна плата. Заробітна плата також зростає. Ці тенденції збіглися в часі – подорожчання сировини та зростання заробітної плати співпали", – говорить директорка з персоналу і зв'язків з громадськістю хлібопекарського підприємства Олена Дмитренко.

Читайте також: В Україні стало помітно менше хліба

"Ми не в змозі вже себе забезпечувати. Може настати колапс галузі – коли ми не зможемо купувати сировину і вчасно розраховуватися. І, відповідно, відпускати хліб", – попереджає Юрій Дученко.

Пендзин нагадує: хліб дорожчав і раніше. Ціни трохи зростали щомісяця, тому це було майже непомітно. Така ситуація спостерігається вже три роки, і пекарі весь цей час не були в збитку. Так, на соціальних сортах у них були мінімальні доходи, але заробити допомагали елітні сорти хліба, печиво, тістечка і торти. І суттєво підвищувати ціни на соціальні сорти хліба зараз, коли доходи людей стрімко падають, дуже небезпечно. Багато людей сприймають це дуже болісно.

"Червона ікра – заради бога, нехай будуть вільні ціни. Але є такі товари, де повинен бути нагляд держави. І хліб, природно, один з перших", – вважає мешканка Києва Ірина Ласкіна.

У Міністерстві розвитку економіки запевняють: нагляд буде. Заступник міністра Тарас Висоцький не бачить жодних передумов для різкого подорожчання хліба навіть після того, як прочитав лист від Асоціації пекарів. Його теж бентежать дані про пшеницю, ціна якої підвищилася нібито на 40%. А якщо заводи просто візьмуть і підвищать ціни, відомство зможе відреагувати – відповідну постанову там прийняли ще в травні:

"Якщо ціна змінюється не так, як вказано в постанові, передбачені заходи. А саме 100%-вий штраф на всю продукцію, яка продана з порушенням", – говорить Висоцький.

Крім того, за цінами на хліб стежить Антимонопольний комітет, і він теж може накласти штрафи. Хліб повинен дорожчати не більшими темпами, ніж інші продукти.

Реклама

Нагадаємо, раніше журналісти "Сьогодні" розбиралися, що вигідніше – купувати хліб чи піч будинку.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти