Українцям пророкують зростання цін на свинину

14 січня 2020, 08:13

Спеціаліст пояснив, чому вартість популярного виду м'яса може підвищитися

/ Фото: Pixabay

У 2020 році українцям слід чекати зростання цін на свинину, імпорт якої в країну збільшується. Про це розповів гендиректор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко в блозі на Mind.ua.

Реклама

"Якщо не буде змін з собівартістю і компенсаціями за свиней в разі АЧС (африканської чуми свиней. – Ред.), потрібно готуватися до того, що ціни на свинину досягнуть 200-250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60-70 грн/кг", – вважає експерт.

За його словами, за шість років середній показник споживання свинини в Україну зменшився вдвічі – з 25 до 12 кг. Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків свинарям така ціна не дає.

"Перша причина – щорічні перевитрати в розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати, через що собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому ж рівні 1,4 євро/кг. Друга причина – вразливість свинокомплексів в разі АЧС. За вісім років ситуація доведена до абсурду, свинарі буквально знищують один одного. Грошей в бюджеті на компенсації за свиней в разі АЧС сім років немає. Поява вірусу на свинокомплексі означає банкрутство", – пояснив експерт.

В тренді
Озолотилися, але не дуже. Скільки заробили майнери біткоїну за місяць

Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що через дефіцит м'яса Китай зацікавився українською свининою. Китай потребує імпортного м'яса, оскільки 60% поголів'я свиней в країні вирізано через африканську чуму. Це призвело до гострого дефіциту свинини, яка є дуже популярним видом м'яса у китайських споживачів. Як зазначають в асоціації тваринників, така ситуація відкриває для України широкі експортні перспективи. Однак для організації постачання продукції уряду України і Китаю повинні підписати ветеринарний сертифікат.

Реклама

Новости "Сьогодні" писали, що, на думку експертів, українці вживають в їжу недостатня кількість не тільки риби, а й свинини: при фізіологічній мінімальній нормі споживання такого м'яса в 30 кг на людину в рік в Україні споживається лише 15 кг.

При цьому раніше ми з'ясували, яка свинина краща – з ринку або з супермаркету. Відповідь дізнавайтеся з результатів експерименту "Сьогодні":

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти