Країни скуповують пшеницю і олію. Чому в усьому світі дорожчають продукти

16 квітня, 06:30

Олександра Романюк , Ігор Тимофєєв

На світових ринках зростає попит на якісний товар, особливо помітно це у багатих країнах

У всьому світі майже рік триває зростання цін на продукти, при цьому навесні 2021 року в Україні воно збіглося в часі з сезонним подорожчанням напередодні Великодня і тривалих травневих свят. При цьому дорожчають не лише привізні, а й вироблені українськими аграріями цукор, олія, зерно, борошно тощо. Чому так відбувається – розбирався сайт "Сьогодні".

Реклама

Однією з причин подорожчання продуктів в Україні виробники та експерти називають зростання цін на світових ринках. І хоча країна експортує продукти – ціни на внутрішньому ринку коливаються разом зі світовими.

Економічний експерт Олексій Дорошенко каже:

"Одна з причин подорожчання продуктів на світових ринках – підвищення цінності якісного товару. Ця причина проявилася не тепер, вона набирає чинності вже два десятиліття. Попит на продукти зростають у тому числі через зростання населення. А крім того, є тренд на здорове харчування, і продукти стають дедалі більш "преміальними". Якщо ми говоримо про ринки США і Європи, там продукти теж все більш затребувані і все більше дорожчають. Причому навіть у період пандемії спостерігається зростання цін на дорожчу і якісну продукцію".

За його словами, на ціни вплинула також пандемія COVID-19 і набутий досвід локдауну, коли були закриті цілі країни і порушені ланцюжки поставок.

Читайте також: Українців налякали свининою по 150 гривень: що відбувається з цінами

"Наприклад, пшениця дорожчає через те, що чимало країн стали робити запаси зерна. Адже це товар тривалого зберігання. Пшеницею запасаються зараз держави Близького Сходу, Африки, де невисокий рівень життя, де хліб є невід'ємною частиною раціону людей і доступним продуктом. Причому вони навіть знижують вимоги до якості зерна. Але я сподіваюся, що вже влітку вплив цього чинника почне знижуватися, принаймні стане не таким сильним", – каже Дорошенко.

Реклама

На його думку, чинник ковіду буде актуальний ще кілька років, але такі великі запаси вже ніхто робити не буде.

Зростання цін на олію експерти також частково пов'язують з розривами в ланцюжках поставок у зв'язку з пандемією. Але це не єдина причина.

"Наразі стали дорожчати всі види олій, не тільки соняшникова. У тому числі через зміни структури споживання олії в світі. Наприклад, глобальну конкуренцію соняшниковій олії становить пальмова. Ціни на неї мають певну циклічність, в тому числі залежно від попиту. І ціни на інші олії також залежать від цього", – каже Дорошенко.

Так, ф'ючерси на пальмову олію ростуть з квітня 2020 року і за цей час піднялися з 630 до 1160 доларів за тонну. Причому активне зростання триває досі, а отже , розраховувати на зниження цін на олію не доводиться.

Раніше сайт "Сьогодні" писав, що продукти продовжують дорожчати, і з'ясовував, чи стане Великдень золотим?

Відео: Сьогодні

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти