Шоста частина холодильника – на смітник. Скільки їжі викидають українці

Якщо на тиждень викидаєте їжі на 30 гривень, то за рік позбавляєте себе нової пари шкіряного взуття

Кожен шостий помідор, яблуко і куряче філе в Україні викидають на смітник. Новини "Сьогодні" порахували, на що б можна було назбирати, якщо б куплене не пішло на смітник.

Така неекономна не тільки Україна, а й весь світ. На рік викидаємо майже мільярд тон їжі. Щотижня їжі гривень на 100 викидає Віктор. Хоча й ретельно продумує, що класти у візок.

"Хумус можемо не доїсти, сосиски якісь не доїдаємо. Просто забувається, що вони є, і вони пропадають. З однієї покупки один-два товари викидаємо", – зізнається киянин.

Реклама

Читайте також:

Шосту частину від усієї їжі на планеті викидають, рахують в ООН. На рік – 931 мільйон тон. Якщо все це покласти у вантажівки, а їх вишикувати одна за одною, то поверхню Землі ця черга обвиватиме сім разів.

Відео: Сьогодні

Аби не викидали, у чеському ресторані той, хто залишив щось на тарілці, додатково оплачує ще половину обіду. А от у Китаї нещодавно ухвалили закон – штрафуватимуть ресторани, якщо своїм клієнтам продають багато їжі, а ті не доїдають.

Реклама

Їжа лишається і в українських ресторанах. З появою сервісу "загорнути з собою" працювати на смітник кухарі почали утричі менше, каже столичний ресторатор Максим Храмов.

"На місяць це десь кілограм 15-20 максимум один ресторан. Це залишки їжі, які не доїли гості. Це списання, які робить кухня, коли зробили багато заготовок, і воно не встигло продатися", – каже ресторатор.

Чому так? Психотерапевтка Олена Рихальська каже, що їжа – це базова потреба. І коли її вдосталь – віримо, що і в інших сферах все добре.

"З одного боку, люди купівлею продуктів заповнюють свою тривожність про завтрашній день, з іншого боку – це ще синдром війни. Це ще пам'ять, як наші бабусі, наші мами запасалися продуктами, тому що їх може не бути. З третьої сторони – це не дуже сите дитинство, коли людина кожну крихту – в долоньку", – аналізує психотерапевтка.

Читайте також:

Реклама

І з цим боротися важко. Та якщо вже накупили і наготували багато – краще морозити. Готові страви, наприклад, котлети. Але тільки на тиждень, бо потім навіть у камері зіпсується. Краще – кажуть дієтологи – готувати мало і частіше. Їжа не набридає, і користь зберігається.

"Якщо це перше – суп, борщ – можна вживати протягом двох, ну, максимум трьох днів. Якщо це стосується каш, то каші на три дня можна готувати спокійно. М'ясні страви теж не більше трьох днів", – зазначає фахівець.

Якщо гривень на 30 викидати їжі щотижня, то за рік це вже півтори тисячі. Або пара шкіряного взуття.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
“Сьогодні” в Telegram Пiдпишись на RSS-канал

Рекомендації

Всі новини Показати ще
Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Ціни
В Україні дорожчають продукти
Що зросло в ціні?
Опитування
статистика
Курс гривні СЬОГОДНІ

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

26.66

Євро (€)

31.18

Російський рубль (₽)

0.37

Загроза світової кризи
Як Evergrande опинилася на межі краху

Калькулятор зарплати

Калькулятор зарплати
Як зберігати заощадження в Україні?
Дізнатися
ЗАПРАВКИ
Паливо Сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
29,45
28,95
28,00
17,17
29,50
29,00
28,00
17,17
30,86
29,60
26,92
17,76
30,98
30,69
29,22
17,88
32,59
30,29
27,29
17,75
33,99
31,17
29,59
18,47
33,99
31,17
29,59
17,73
33,99
31,17
29,59
18,48
34,97
31,17
32,97
18,48
-
30,74
28,29
17,56
Опитування

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти