Заключний звіт Державної служби статистики зі збору врожаю 2018 року підтвердив подолання Україною історичного рубежу виробництва зерна -70,057 млн т у вазі після доробки при врожайності 47,4 ц/га.
Характерно, що половину врожаю становила кукурудза. Трохи менше – традиційна пшениця. І, як зазначає директор Центру аграрних реформ, доктор економічних наук, професор Любов Молдован, спеціалізація України на одних і тих же видах зернових – не завжди добре.
"Зростання валового збору, – це, безсумнівно, добре. Але також потрібно дивитися, за рахунок яких площ це сталося – які культури були виключені із сівозміни. Зараз по суті у нас монокультурні виробництво, яке викликає накопичення в ґрунті шкідників і хвороби ґрунту. Згодом, вкладаючи ті ж гроші, ви не отримуватимете тієї віддачі, яку отримуєте сьогодні. Це пережила Північна і Південна Америки", – пояснила експерт.
Крім того, вона нагадала, що Україна, як і раніше, залишається "сировинним придатком", експортуючи зерно кукурудзи в необробленому вигляді на світові ринки.
Нагадаємо, незважаючи на те, що за підсумками 2018 року експорт українських зернових скоротився до 41,7 млн тонн, українські аграрії заробили на ньому рекордну суму – 7,2 млрд доларів.
Фахівці впевнені: аграрний експорт може принести Україні ще більше вигоди. Ціна продуктів сильно залежить від ступеня їх обробки, тому країні вигідніше продавати готову брендовану продукцію, а не сировину, яке піде на реекспорт після обробки в інших країнах.