Згідно з даними офіційної статистики, продукти в Україні за лютий подорожчали в середньому на 1%.
Найбільше зросли ціни на фрукти – на 6,8%. При цьому ще в січні найбільший приріст цін показали овочі. У лютому серйозне подорожчання почалося в період сильних морозів. Однак після потепління ціни на більшість овочів повернулися до колишнього рівня і великого впливу на статистику лютого не надали.
З овочів "борщового набору" тільки буряк має стійку тенденцію до подорожчання. За оцінками експертів, запасів цього коренеплоду в країні досить мало, тому навесні буряк і далі дорожчатиме і при цьому втрачати в якості.
Риба та продукти з неї, в порівнянні з лютим, подорожчали на 2,4%, хліб – на 1,6%, овочі – на 1,5%, макаронні вироби – на 1,2%, кисломолочна продукція – на 1%, алкоголь – на 0,7%.
Також, в порівнянні із січнем, в лютому збільшився список продуктів, які подешевшали за місяць. Так, якщо в січні дешевшав тільки цукор, то в лютому на 3,2-0,7% знизилися ціни ще і на гречку (-3%), яйця (-1,6%), на м'ясо і м'ясопродукти, у т. ч. м'ясо птиці, сало і свинину (-0,3%). Цукор також втратив в ціні ще 0,7%.
Детальніше про те, як змінилися цінники в українських магазинах і чого чекати далі, читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі "Ціни в Україні: інфляція трохи сповільнилася".
Чому українці витрачають на продукти менше всіх у всій Східній Європі, дивіться у відеосюжеті: