Різноманітність червоної ікри на полицях українських магазинів вражає. Але цей продукт дуже часто підробляють. Перед новорічними святами на ікру пропонують щедрі знижки – можна знайти баночки по 100 і навіть 70 гривень за 100 грамів. Кореспондентка "Сьогодні" Ірина Камінська перевірила, що ж пропонують за ці гроші.
Дешеву ікру вона віддала до лабораторії, щоб перевірити зразки на вміст консервантів та інших домішок. В межах експерименту ікру замовили і в інтернет-магазині, там пропонують кілограм за 1000 гривень і до цього ще одну баночку в подарунок.
Результати експертизи прийшли за тиждень.
"В ікрі горбуші виявлені три консерванти. Серед них – уротропін, який заборонений. Але в будь-якому випадку має бути два консерванти, а тут три. Ікра іншого виробника містить два консерванти, але серед них теж є уротропін, і його більше", – розповідає Олена Сидоренко, професорка кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету.
А ікра з інтернету взагалі виявилася штучною. У ній були витяжки з водоростей і желатин.
Домашній спосіб перевірити ікру – залити її окропом. У випадку магазинних зразків, які купили "Сьогодні", вода біліє. Це означає, що ікра не желатинова, але вже добряче полежала. Крім того, в ній, найімовірніше, міститься саме той заборонений уротропін.
Ікра з онлайн-магазину, як з’ясувалося, взагалі пахне ліками. Це вже має викликати сумніви. Після окропу вона розчиняється в воді – отже, вона желатинова.
Олена Сидоренко радить не спокушатися дешевими делікатесами. А до свят рекомендує брати ікру форелі – її рідше підробляють, та й в Україні вистачає порядних виробників цього продукту. Але якщо ви все ж хочете ризикнути і купити ікру горбуші, читайте про три правили вибору червоної ікри.
Також сайт "Сьогодні" розповідав про те, як вибрати справжній алкоголь. Адже, виявляється, в Україні продають величезну кількість фальсифікату.