За підсумками квітня ціни на продукти в Україні зросли на 2,2%, але це не пов'язано з продовженням карантину. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко, повідомляє пресслужба центру.
"У березні зростання цін в порівнянні з лютим становило 0,4%. Відносно невисокий рівень зростання цін показує, що в період дії карантинних заходів, введених в Україні з 12 березня 2020 року, цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося" , – йдеться у повідомленні.
Втім, це можна пояснити тим, що знизилася купівельна спроможність українців – під час карантину багато втратили частину або весь заробіток.
Найбільше в квітні зросли ціни на фрукти (+12,8%). Це пояснюється сезонними факторами, також тимчасовим закриттям продовольчих ринків. Помітно подорожчали і яйця – на 9,4%. Втім, експерти відзначають, що ці товари не відносяться до категорії продуктів, якими запасаються надовго.
А ось ціни на продукти харчування, якими українці запасаються в першу чергу, в квітні зросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9%, м'ясо та м'ясопродукти – на 0,9%, олія соняшникова – на 0,3%, а на вершкове масло – не виросли зовсім. Винятком є тільки цукор. Ціни на нього виросли на 2,9% у березні і на 4,8% у квітні – але внаслідок впливу інших факторів, а не карантинних обмежень, кажуть фахівці.
"Разом з тим, зростання цін на продукти харчування в квітні став найбільшим з червня 2017 року. А в порівнянні з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5%" – зазначено в повідомленні.
Нагадаємо, 18 травня в Україні набула чинності постанова уряду про державне регулювання цін на основні соціальні товари і товари протиепідемічного значення. Держрегулювання буде діяти до кінця карантину.
Крім того, карантин, дійсно вплинув на споживчі настрої в Україні. Новини "Сьогодні" розбиралися, які нові звички з'явилися в українців, і як це допоможе економити в майбутньому: