В Україні з 1 травня по 1 червня 2019 року подорожчали 70% соціальних продуктів. Про це написав глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook з посиланням на підсумки моніторингу асоціації.
Аналітики назвали ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали у травні:
- морква – на 14,4%;
- яблука – на 13,9%;
- буряк – на 9,1%;
- картопля – на 7,7%;
- ячна крупа – на 4,2%.
Дорошенко також повідомив, що пшоно виросло в ціні на 3,9%, пшеничний хліб з борошна першого сорту – на 1,2%, пшеничний хліб з борошна вищого сорту та житній хліб – на 1,1%, морожена риба – на 1% , батон – на 0,9%, куряче філе – на 0,8%, свинина і манка – на 0,6%, сметана – на 0,4%, куряча тушка, варена ковбаса і вершкове масло – на 0,3%, макарони, борошно, молоко і цукор – на 0,2%.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали у травні:
- білокачанна капуста – на 42,3%;
- цибуля – на 33,1%;
- яйця курячі – на 9,2%;
- гречана крупа – на 0,7%;
- рис – на 0,4%.
За словами Дорошенка, подешевшали також яловичина і кисломолочні сири – на 0,1%. При цьому у травні не змінилася ціна на сало.
Раніше новини "Сьогодні" повідомили, що овочі "борщового набору" у квітні 2019 року подорожчали на 24,7% в порівнянні з березнем – з 70 грн до 87,3 грн, а споживча інфляція минулого місяця склала 1%. Таким чином, вартість овочевого набору росла майже в 25 разів швидше, ніж інфляція.
Навесні 2019 року подорожчали традиційні виїзди на шашлики. "Сьогодні" вирушили на ринок, щоб перевірити, скільки потрібно викласти за пікнік і чи зможуть українці дозволити собі такий відпочинок: