Епідемія – це безробіття? Прогноз ситуації на ринку праці до кінця року

18 листопада 2020, 17:30

Олександр Панченко Олександр Панченко

Пропонують корпоративи онлайн і переводять на роботу не на окладі

Український ринок праці поступово змінюється під впливом пандемії коронавірусу. Експерти кажуть, що зараз в Україні "охолоняє" ринок праці.

Реклама

Сайт "Сьогодні" з'ясував, які головні тренди були осені, що минає, і чого чекати найманим працівникам до кінця року.

Глобальні тренди

За прогнозами Міжнародної організації праці, коронакриза призведе цього року до скорочення 25 млн робочих місць в світі. Це на 3 млн більше, ніж під час кризи 2008-2009 років.

В Україні останніми місяцями кількість безробітних також збільшилася. За останніми даними Держслужби статистики, безробіття зросло з 8,6% до 9,9%, досягнувши 1,7 млн осіб (+220 тис. осіб).

Читайте також: Як вигідно "продати себе" під час карантину і кого шукають роботодавці

Реклама

За оцінками експертів ринку праці, незайнятих, але працездатних людей більше майже вдвічі, близько 3,1 млн осіб. Це з урахуванням прихованого безробіття – часткова зайнятість і неоплачувані відпустки.

Хоча карантин і коронавірус перекроїли ринок праці, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко каже, що сильного спалаху безробіття в Україні, спровокованого коронавірусом, немає.

"Наша служба зайнятості правильно змінила темп і стиль своєї роботи, вони стали активніше залучати людей, щоб зверталися в пошуках роботи до центрів зайнятості", – сказала Лідія Ткаченко.

Незважаючи на статистичне зростання середніх зарплат, пропозиції для шукачів стали менше. За даними сайту пошуку роботи Work.ua, середня зарплата за рік за вакансіями знизилася до вересня з 12 779 грн до 12 420 грн.

За даними сайту robota.ua – знизилася з 13 000 грн до 12 000 грн.

Хто залишився не при справах

Експерт ринку праці Тетяна Пашкіна каже, що зростання безробіття восени викликане перредусім закриттям сезонних вакансій в готельно-ресторанному бізнесі та в агросекторі.

Реклама

Також в рази зменшилася кількість вакансій для студентів і тих, хто починає кар'єру. За даними одного з рекрутингових сайтів, вони з звичного 5-6-го місця серед кількості вакансій опустилися далеко вниз.

"Не потрібні тепер продавці, офіціанти, бариста, касири в кінотеатрах, мерчандайзери", – уточнила Тетяна Пашкіна.

Але і в інших сферах бізнесу, бачачи, що криза – це надовго, замислюються про оптимізацію штатної структури, переводять частину працівників на аутсорсинг, залишаючи в штаті тільки тих, хто здатний генерувати прибуток для компанії.

Насамперед скорочують регіональні відділення, потреба в яких відпала у зв'язку з масовим переведенням співробітників на віддалену роботу.

За даними досліджень Міжнародної стафінгової компанії ANCOR Ukraine, 18% компаній звільнили співробітників у зв'язку з неможливістю працювати дистанційно.

Директор з розвитку бізнесу ANCOR Ukraine Андрій Данилюк зазначив, що 42% бізнес-структур повністю або частково перейшли на віддалену зайнятість.

Реклама

Навіть на виробництві так працюють офісні співробітники. Решта 58% – це ті, де бізнес-процеси не дозволяють працювати в такому форматі. Це передусім промисловість, транспорт, торгівля, логістика.

Де затребувані робочі руки

Тетяна Пашкіна зазначила, що зараз зростає кількість вакансій в службі доставки. За її словами, відома експрес-пошта днями подала заявку на відкриття 2,5 тисячі вакансій співробітників на склади і кур'єрів.

Найімовірніше, це тимчасова робота в зв'язку з наближенням новорічних і різдвяних свят, коли зростає кількість посилок, але вона є.

Очевидно, що в умовах локдауну найгірше доведеться ресторанного бізнесу і шоу-бізнесу, там неминучі подальші скорочення. Але вони не здаються – з'явилися пропозиції щодо організації онлайн-вечірок.

"Спрощено це виглядає так: замість традиційного корпоративу фірма організовує доставку новорічного меню на будинок всім своїм співробітникам. Культурна програма та святкування проходять в онлайн-форматі, як звичайна zoom-конференція. Трохи незвично, але замовлення вже є", – прогнозує Тетяна Пашкіна.

Чого чекати далі

Тетяна Пашкіна прогнозує подальшу стагнацію в сфері гостинності і розваг. Висококласні фахівці, наприклад, шеф-кухарі ресторанів, ще можуть, при бажанні, знайти роботу у відділах кулінарії супермаркетів, в структурах з віддаленої доставки готової їжі, нарешті, спробувати відкрити свій "пиріжковий" бізнес.

А от іншим, зайнятим у цій сфері, краще вже зараз змінити професію, оскільки коронавірус, схоже, надовго.

Андрій Данилюк також зазначив, що до кінця року ситуація на ринку праці не поліпшиться, оскільки немає передумов. Головна причина – коронавірус. Але загалом тотального безробіття не буде.

"Пандемія і далі впливатиме на малий бізнес, який значно залежить від споживачів і не має альтернативних каналів збуту своєї продукції або послуг, таких як он-лайн. Більші виявляться готовими пережити кризу. Наприклад, великі готелі зможуть вижити, а от невеликі, нафйімовірніше, закриються", – аналізує Андрій Данилюк.

На його думку, багатьом з сфери сервісу доведеться перепрофілюватися, зайнявшись фізичною працею. Така робота завжди залишиться затребуваною. У цих умовах збільшується роль центрів зайнятості.

Аналітики Національного банку також очікують, що відсоток безробіття до кінця 2020 року сягне 10%, а не 9,5%. На 2021 рік НБУ прогнозує безробіття на рівні 9%.

Про те, як правильно шукати роботу, дивіться в сюжеті:

Всі подробиці в спецтемі Коронавірус

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти