Зниження споживчих цін в Україні в червні 2016 року відбулася в основному за рахунок сезонного здешевлення овочів. Таку думку висловила головна економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
"Сезонне зниження цін на овочі та фрукти стали основною причиною червневої місячної дефляції, хоча стримуючу роль продовжували грати два більш довгострокових фактора: слабкий внутрішній попит і підвищена пропозиція окремих категорій продуктів на внутрішньому ринку в результаті торгових обмежень, введених Росією", – зазначила Бєлан.
В результаті зниження цін на фрукти та овочі, ціни на продукти харчування (категорія, на яку припадає 51% споживчого кошика) зменшилися на 0,6% м/м в червні (+ 0,5% з початку року).

Тарифи на комунальні послуги залишились практично без змін порівняно з травнем, однак вони стали основною причиною зростання індексу споживчих цін на 4,9% з початку року.
"Ми залишаємо незмінною нашу оцінку інфляційної динаміки до кінця цього року. Ціни на продукти харчування будуть коливатися незначно, від подальшого зростання їх будуть утримувати ускладнення в торгових відносинах з РФ і слабкий внутрішній попит. Згідно з нашим прогнозом, річна інфляція залишиться на поточних рівнях в найближчі місяці, але прискориться до кінця року за рахунок зростання тарифів на опалення. Ми прогнозуємо прискорення показника інфляції до 11% р/р до кінця 2016 р. і очікуємо зниження до 8,0% р/р до кінця 2017 року", – зазначає експерт.
Нагадаємо, індекс споживчих цін в Україні за підсумками червня знизився на 0,2% порівняно з ростом на 0,1% в травні, за рахунок чого річний показник інфляції (до червня 2015 року) сповільнилося до 6,9% з 7,5 % в травні.