Вартість продуктів, необхідних для приготування борщу, в I кварталі 2016 року склала 86,13 грн. з розрахунку на чотирилітрову каструлю. Це на 36 коп., або 0,36% менше, ніж в грудні минулого року. Про це свідчить дослідження Hay Group і "Нового часу".
За період з січня по березень цього року включно найбільше подорожчали:
- часник (+ 40%);
- рослинне масло (+ 32%);
У той же час подешевшали:

- картопля (-21%);
- петрушка (-18%);
- капуста (-5%);
- свинина (-2%).

Індекс борщу був запропонований в Україні за аналогією зі всесвітньо відомим індексом Бігмака. І використовується з тією ж метою, що і зарубіжний аналог – для оцінки реальної вартості продуктів харчування. Однак, на відміну від всесвітнього індексу, український не стандартизовано.