Україна вийшла на друге місце в світі за темпами насадження лохини. Торік підприємці заклали під цю ягоду близько тисячі гектарів, і зараз чекають врожаю. А тим часом лохина вже дешевшає.
Власник ягідної ферми Ярослав Мовчун вже дегустує ягоди на своїй плантації. Кущі рясно посипані ягодами, але поспіла вона ще не до кінця.
"Буквально кілька днів – і можна вже збирати" – говорить Мовчун.
Колись він з батьком займався автомобільним бізнесом. А потім різко змінив на бізнес урожайний. Каже: з рослинами ще складніше, ніж з двигунами, але про вибір не шкодує.

"Я так підрахував, що в минулому сезоні з'їв кілограмів 20 лохини. Вона входить в категорію "Суперфуд", особливо корисних ягід, разом з малиною" – говорить Мовчун.
Лохина містить багато вітамінів С і А, корисні мінерали, які легко засвоюються, і пектини, які виводять радіоактивні метали, підтверджує дієтолог Людмила Гончарова.
"У лохині дуже мало цукру. Тому вона корисна людям з цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями. Але треба розуміти, що варто їсти не більше 200 грамів на день", – каже лікар-дієтолог Людмила Гончарова.
Саме 200 грамів на день, через кілька годин після основної їжі, прекрасно впливають на організм і легко засвоюються. Протипоказань майже немає.
А вирощувати лохину не складно. Водночас потрібно чітко дотримуватися технології посадки, добрива та збору кущів лохини. Найкраще їх висаджувати на сонці. Але при цьому кущі потрібно в достатній мірі поливати – від цього залежить розмір ягоди. Найоптимальніший режим поливу – п'ять разів на день.
Перші врожаї кущі дають на третій-четвертий рік, тому тим, хто хоче зайнятися вирощуванням лохини, потрібно потерпіти. А ось продавати ягоду можна вигідно – рік тому найнижча ціна на українську лохину становила 100 грн/кг, вона була зафіксована 25 липня.