В Україні відкриються кафе і ресторани: з'явилися правила роботи з 11 травня

6 травня 2020, 10:45

Ксенія Капустинська Ксенія Капустинська

Заклади не зможуть пускати клієнтів всередину приміщення

/ Фото: Getty Images

В умовах всеукраїнського карантину, який продовжують до 22 травня, з 11 травня будуть введені послаблення для ресторанів і кафе. Їм дозволять роботу літніх майданчиків під відкритим небом і роботу на винос. Умови такого формату роботи вже встановлені і офіційно прописані в розпорядженні головного санлікаря України Віктора Ляшка.

Реклама

"Обслуговування в закладах громадського харчування здійснюється відповідно до санітарних норм і правил та з урахуванням тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби", – йдеться в документі.

Зокрема, для ресторанів і кафе прописані такі тимчасові вимоги:

  • Перевіряти температуру тіла співробітників потрібно перед початком кожної зміни. Якщо температура вище 37,2 градуса, співробітника не можна допускати до роботи. Також не можна працювати тим, у кого є ознаки респіраторних захворювань, наприклад, кашель.

"При проведенні вимірювань температури тіла контактними засобами вимірювання, необхідно забезпечити обов'язкову дезінфекцію засобів для контактного вимірювання після кожного його використання", – уточнюється в документі.

  • Працювати на винос можна за умови попереднього замовлення від клієнта. Впускати відвідувачів в приміщення ресторану або кафе заборонено. Замовлення можна приймати дистанційно або через спеціально обладнане вікно або двері закладу. Видача замовлень повинна відбуватися там же.

"Місце видачі замовлень і розрахунку має унеможливлювати доступ відвідувачів до приміщення закладу, мати можливості безготівкового (безконтактного) розрахунку, бути обладнано столиком / поличкою для передачі замовлення без
особистого контакту з клієнтом",
– йдеться в розпорядженні.

  • Літні майданчики повинні перебувати під відкритим небом, а столи розставлені на відстані не менше 1,5 м один від одного. За одним столом може перебувати максимум двоє людей.
  • На вході в заклад має бути місце для дезінфекції рук за відповідними нормами МОЗ антисептиком.
  • Співробітники закладу повинні стежити за тим, щоб в місці прийому та видачі замовлень не утворювалися черги. Також обов'язкове маркування дистанції не менше 1,5 м.
  • Працівники, які видають замовлення і здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичні маски або респіратор, а також одноразові рукавички.
  • Меню повинні бути розміщені для ознайомлення поруч з місцем видачі замовлень. Видача меню клієнтам заборонена.
  • Страви повинні подаватися в одноразовому посуді.
Реклама

В тренді
ФОПам повернули карантинні 8000: закон про виплати набув чинності

Крім того, керівництво кафе і ресторанів зобов'язане забезпечити:

  • п'ятиденний запас засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів для співробітників;
  • інформування клієнтів про обмеження та умови обслуговування;
  • вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках з використанням миючих і дезінфікуючих засобів не рідше ніж кожні дві години, а також перед відкриттям і після закінчення робочого дня/зміни;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику: тих, хто старше 60 років, або страждає хронічними хворобами, що пригнічують імунітет.

Працівники кафе і ресторанів повинні:

  • регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісних антисептиками не рідше ніж раз о третій годині, а також після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
  • прикривати рот і ніс при кашлі, чхати в зігнуту в лікті руку або одноразову серветку;
  • утримуватися від дотиків до лиця; утримуватися від контактів з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
  • самоізолюватись в разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Як ми вже писали, в інтерв'ю сайту "Сьогодні" головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів про правила роботи перукарень після ослаблення карантину з 11 травня.


Раніше Кабмін представив план виходу України з карантину, який передбачає п'ять етапів. В першу чергу, якщо впродовж десяти днів поспіль співвідношення нових випадків COVID-19 серед всіх протестованих не зміниться або щоденне відхилення втримається на рівні 5%, в такому випадку уряд відкриє парки і зони відпочинку, частину об'єктів індустрії краси, дозволить тренування командних видів спорту.

Реклама

При цьому по всьому світу, включаючи Україну, влада намагається підтримати бізнес, який страждає від обмежувальних заходів:

Всі подробиці в спецтемі Адаптивний карантин в Україні

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти