Україну завалили дорогим зіпсованим морозивом

25 червня 2017, 04:15

Також нерідкі випадки, коли морозиво продають простроченим, повторно заморожують або додають в продукт шкідливі "ешки"

На прилавки українських магазинів хлинуло торішнє морозиво. Виробники та постачальники, користуючись неуважністю продавців, збувають через них товар з закінчуються терміни придатності, або вже давно прострочений продукт. Теж саме стосується і топінгів – на термін їх придатності теж часто не звертають уваги, пише UBR.

Особливо небезпечним експерти вважають морозиво, яке продають на вулицях – ім'я виробника в більшості випадків дізнатися не вийде, оскільки упаковки, в яких привозять десерт просто викидають. Та й ложечки, якими накладають кульки, скоріше за все, далекі від ідеалу чистоти – проточна вода на вулицях, як правило, відсутня.

До того ж, нерідкі випадки, коли морозиво повторно заморожують, адже лотки, як правило, стоять під відкритим сонцем, а, в разі відключення електроенергії, холодильник перестає працювати – через це десерт тане.

Щоб навести порядок в цьому сегменті, профільна громадськість придумала нові стандарти якості, які повинні позбавити споживача від сумнівного продукту.

Як розповів президент Асоціації "Морозиво і заморожені продукти" Ігор Бартковський, з 1 січня 2018 року наберуть чинності нові "ДСТУ". До цього часу, ринок так званого м'якого "вуличного" морозива не підпадав під жоден нормативно-правовий акт.

"Ми розробили технологічну інструкцію. Це дасть споживачеві можливість є якісний продукт, оскільки сьогодні не всі суміші мають нормальне походження, а проконтролювати якість морозива дуже важко. Тепер цей сегмент буде в рамках нормативно-правового поля", – зазначив Бартковський.

Зіпсоване морозиво починають активно продавати саме з наближенням літа (травень-червень), коли зростає попит на цей продукт. Причому не тільки на вулицях міст, а й в магазинах.

"Запаковане морозиво в супермаркетах умовно може бути безпечніше. Хоча магазини часто вже не дотримуються вимог до умови зберігання цього продукту – температура в морозильній камері повинна бути не вище мінус 24 градусів, тоді як в холодильниках супермаркету – всього мінус 18. Навіть правильно морозиво зберігається не довше 10 місяців ", – розповів виконавчий директор ГО "Союз споживачів України" Максим Несміянов.

Іноді супермаркети грішать продажем неякісного морозива навіть власного виробництва – зараз практично в кожному великому мережевому магазині є своя марка. "І хоч в перевіреному морозиві використовуються натуральні барвники – не все так гладко. Наприклад, в одному зі столичних супермаркетів, в морозиві власного виробництва виявили тартразин, який може впливати на активність і увагу дітей. На упаковці не було ні попередження про це, ні навіть назви виробника", – зазначила заступник голови організації "Громадський контроль захисту прав споживачів" Ольга Котехова
.

Більше "ешок"

Реклама

Не кращими виявилися і результати перевірки йогуртів. І хоча в них також не було синтетичних барвників, у всіх восьми досліджуваних зразках виявили бензойну кислоту Е210, яка вважається консервантом. Однак в допустимих нормах цей компонент все ж дозволяється використовувати в продуктах. А ось в двох йогуртах виявили ще і сорбінову кислоту Е200 – синтетичний консервант. І якщо бензойна кислота природного походження міститься практично у всіх продуктах (в тому числі фруктах, картоплі та ін.), то сорбінова кислота – це вже заборонений консервант.

"Мизнаємо,щовмолочнихпродуктах,втомучисліійогуртах,бензойнакислотавдопустимихнормахможебути присутня,аосьсорбіноване допускається,томущоцесинтетичнийкомпонент",-зауважилапрезидентСоюзумолочнихпідприємствУкраїниЛідіяКарпенко.

В тренді
Українців попередили про нову аферу в Мережі: шахраї крадуть з картки всі гроші

Через мораторійнаперевіркибізнесурозгулялисяінедобросовіснімолочники.ЯкрозповілаЛідіяКарпенко,фальсифікатусталореальнобільше.Убільшостівипадківвиробникизамінюютьмолочніжиривмолоцінарослинні,авказатиценаетикетці"забувають".

Аленавітьзане дуже якіснемолокоукраїнцямдоведетьсяплатитибільше.

"Вкінці серпня-початку вереснятрадиційноскорочуютьсянадої,азначить,наринкупочнетьсядефіцитсировини.Плюс,продовжуютьдорожчатиіенергоносії.Орієнтовно,длякінцевогоспоживача,вмагазиннихцінанамолочніпродуктипідніметьсяна25%",-зазначилаврозмовізUBR.uaЛідіяКарпенко.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти