Україну заповнив підроблений мед

22 січня 2017, 08:16

Нечесні продавці і виробники намагаються здешевити продукт і продовжити його термін зберігання

ЗарікмедвУкраїніподорожчаввсередньомуна20-40%.Підняттяцінекспертипов'язуютьзі світовоюкон'юнктурою,подорожчаннямцукру,стрибкомкурсувалютізростаннямтарифівнаелектрику,пише UBR.

Реклама

Насьогоднішнійденьнаукраїнськомуринкувсещепродаєтьсяторішнійпродукт-свіжиймедпочненадходитивпродаж у травні.Ізаразбагато торговцівпрагнутьрозпродатизалишки,якізалишилисяунихз2016 року.Часом,вонивдаютьсядо не дужечеснимспособампідтримкисвіжостіпродуктуійоготоварноговигляду,кажутьексперти.

Якрозповівфахівець змедовогоринкуОлексійКостецький,близько50%всіхпродажівпасічниківдоводитьсянамедзрізнотрав'я.Решта ринкузаймаютьпродуктизакації,липиігречки.Дуженевеликий відсотоквідведенотакождикомуіялиновомумеду-ценайдорожчийпродуктійогомалохтовиробляє.

Насьогоднішнійдень,літровубанку(1,333кг)медуможнакупитиза такими цінами:

  • акація – 250 грн/л;
  • липа – 200 грн/л;
  • різнотрав'я – 170-180 грн/л.

Найчастішепасічникипродаютьмедв"пластику",оскількивіндешевше.Алекраще,все-таки,склянатара.Іякщовідразубрати3літри,товиходитьзаощадити близько20%.

Реклама

Прицьомунаневеликихпасікахпокищеможназнайтиібільшприйнятніціни.

"Медподорожчавна30%.Ранішепродававпо70грн,азаразвжепо100грнзалітр.Змоїмиобсягами(до50вуликів)івідсутністютовариствбджолярівможнапретендуватилишенавнутрішнійринок,апопитчерез зниженнядоходівукраїнцівзнизивсяна30-50%",-розповіввласникеко-пасіки "БджолинеЦарство" ЄгорБуличов.

У тойжечас,підприємці,якіможутьпохвалитисявеликимиобсягамивиробництва,частопродаютьсвійпродуктперекупникам,атівідправляютьмедзакордон.Починаючиз 2014 рлідеромпоспоживаннюукраїнськогомедуставзовнішнійринок.

Експортукраїнськогомедупобивісторичнийрекорд.

"Щев 2013 роцічасткамеду,що йденаекспорт,становила30%,авжев 2014-54,6%,в 2015-56,6%.Засічень-жовтень2016булоекспортованона13,3тис.тоннмедубільше,ніжзааналогічнийперіодминулогороку",-розповілаекспертаграрнихринківУкраїнськогоклубуаграрногобізнесу(УКАБ)ДаринаГриценко.

Динамікавиробництвадо 2013 рбулабільш-меншстабільна-близько 70тис.тврік.Починаючиз 2014 робсягивикачуваннявпали(мінустериторіяКриму,окупованітериторіїДонецькаіЛуганська)до66,5тис.т,ав 2015 р-до63,6тис.т.

Реклама

Оскільки великачастинаукраїнськогомедуйденаекспорт,аосновнимиспоживачамиєкраїниЄС(їхчастка,за данимиУКАБ,в 2015 рстановила71,2%),тонацінивпливаєситуаціявЄвропі.АнавнутрішніхцінникахпозначаютьсяобсягивиробництваікількістьвиробниківвУкраїні.

"Компанії,що працюютьнаекспорт,хочутькупуватиубджолярівдешевоізагривні,апродаватизакордонзаєвро.Іякщомедвониберутьоптомнапасікахпо30грн/кг,топродаютьвжеза світовимицінами-2,50-2,60євро/кг",-розповівКостецький.

Вцілому,за словами Гриценка,загальнимтрендомринкуєвсебільшаорієнтаціяназовнішніринкиі,якнаслідок,збільшенняобсягівекспортунатлістабільноговиробництва.Інайближчим часомможнабудеспостерігатинарощуваннявідвантаженьвЄвропу,аджезурахуваннямдевальваціїгривніекспортмедустаєвсебільшвигідним.

Сурогатниймеді"наколоті"бджоли

Алескуповуютьмедупасічниківне тількинаекспорт.Великіпартіїйдутьтакожкомпаніям-постачальникамторговихмереж.Ічасом,щобздешевитипродуктіпродовжити термінйогозберігання,вонирозбавляють(підробляють)продукт.

Реклама

Як розповів співуправляючий компанією BeeCool Олексій Дмитренко, недобросовісні продавці або просто змішують різні сорти меду, щоб той не кристалізувався, або ж розводять у воді цукор, сироп і крохмаль. Сурогат варять (карамелізіруется), а потім змішують з натуральним медом.

"Найчастіше, звичайно, на фальсифікат можна натрапити в супермаркетах і магазинах. Рідше – на ринках і ярмарках. Найкраще купувати його безпосередньо у бджолярів на пасіках, перевіривши перед цим відповідні документи – часто, це сертифікат Інституту бджільництва Прокоповича. Але буває, що у великих виробництв є і свої лабораторії", – зауважив у розмові з Костецький.

Наявність належних документів дуже важливо, оскільки іноді продажем неякісного меду грішать і самі пасічники. "Деякі виробники використовують антибіотики для лікування бджіл, і ліки в результаті потрапляють в мед", – зауважила Гриценко.

На ринку є й інші проблеми: пасічники скаржаться на відсутність підтримки держави і погано розвинений ринок меду всередині країни.

"Весь світ бджільництва заробляє на запилення полів, у нас же цей ринок мертвий, немає ні бази, ні замовлень, ні тендерів. Немає пільгових кредитів, знижок на ліки, цукор для підгодівлі бджіл восени. Остання дуже витратна для бджолярів, а якщо її не проводити в серпні, то у вересні бджолині сім'ї вже зруйнуються", – зазначив Єгор Буличов.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти