Ринок праці стрімко змінюється. Хто зможе знайти роботу в Україні

21 грудня 2020, 15:36

Ксенія Капустинська Ксенія Капустинська

Старі професії поступово витісняються новими напрямками роботи

За найближчі п'ять років штучний інтелект змінить ринок праці – зникнуть 85 млн робочих місць, зате з'являться 97 млн нових. Про те, що це означає для України, і які навички допоможуть заробити на хліб в нашій країні, дізнавався кореспондент "Сьогодні" Сергій Антонов.

Реклама

Як змінюється ринок праці в Україні

Експерти визнають: XXI століття дійсно поставило на межу існування величезну кількість спеціальностей. В Україні вже падає попит на бухгалтерів і банківських працівників – їхні функції виконуватиме сучасне програмне забезпечення. Саме воно дасть змогу, насамперед малим підприємцям, самостійно вести звітність і аудит, а також формувати кошторис.

Аналітиків і логістів замінить штучний інтелект. Касирів уже тіснять відділи самообслуговування, а листонош – поштомати. Охоронців і вахтерів замінюють системою електронних перепусток, білетерів – автоматизованими сканерами квитків. На черзі копірайтери, коректори і журналісти. Репортерів, кажуть, скоро замінять дрони.

Тобто настав час підшукувати нові спеціальності.

"У 2020 році з'явилися нові професії. Це фахівець з довкілля і здоров'я, фахівець з громадського здоров'я, експерт з оцінки медичних технологій", – говорить керівниця відділення профорієнтації Київського центру зайнятості Інна М’якута.

Реклама

Рекрутери заспокоюють: сфери, які зав'язані на роботі з людьми і технологіями, все одно залишаться популярні. Це маркетинг, піар, IT і телеком, а також сфера продажу. Низький попит уже зараз на спеціальності зі сфери видобутку сировини.

Але і це не кінець. Науково-технічний прогрес не пошкодував навіть водіїв. Один з американських стартапів, який розробляє безпілотні вантажівки, виграв контракт поштової служби на здійснення перевезень. А в Естонії вже працюють безпілотні мініавтобуси.

В Україні ще в 2016 році тестували доставлення товарів за допомогою дронів. Поки що далі демонстрації справа не зрушила, але в цій сфері Україна все одно на передовій.

Та й пандемія коронавірусу прискорила перехід на нові технології:

"Для багатьох компаній цей рік – як п'ять років. Це за темами цифровізації та її масштабів", – підрахував експерт Володимир Бандура.

Україна не так активно, але таки долучається до світових тенденцій. У 2010-му нас переконували, що лідерами на ринку праці незабаром стануть нанотехнологи і знавці космічної галузі. І ось у 2020-му цей прогноз має всі шанси стати реальним. Це, наприклад, доводить операція, яку провів робот у Львівській лікарні швидкої допомоги. Пацієнту видалили грижу на стравоході.

"Це дає перспективи для поліпшення надання допомоги пацієнтам, зменшення кількості ускладнень, більш швидкого відновлення пацієнтів", – розповідає хірург Львівської лікарні швидкої допомоги Андрій Стасишин.

Реклама

На кого переучуються українці

Колишній юрист Олег Ніколаєв несподівано знайшов своє покликання в індустрії каві. Тепер він – бариста. Олег каже, що завдяки вправності вже перевершив конкурентів. Варить мінімум на 10 чашок у день більше, ніж його колеги. Зарплата баристи стартує від 9000 гривень, залежно від розташування місця.

"Професія баристи цікава тим, що сам світ кави – дуже великий. Є багато інформації про каву, а бариста – це своєрідний екскурсовод", – ділиться враженнями Олег.

А от фудблогер Марія Сердюк – колишня журналістка. Вона в першій десятці найкращих фудблогерів України і представляється як головний "котлетознавець". За її теорією, вся їжа в світі – це "збірка" котлет і варіацій на тему. Нова кар'єра Марії почалася з розважального блогу, який потім став прибутковим брендом.

Оксана Дарвінчук і Олександр Джига знайшли себе в сіті-фермерстві. Це новий досить прибутковий напрямок у сільському господарстві, коли зелень, гриби, овочі, ягоди вирощують у місті, а не за його межами.

Читайте також: Не тільки IT: кому і чому варто йти в енергетику

Реклама

Оксана вирощує так званий мікрогрін – молоду зелень, проросле насіння сої, люцерни, квасолі, гороху, соняшнику, редису тощо, дуже корисну в раціоні харчування. Олександр на площі в півтора гектара створив невелику трюфельну ферму.

Як бачимо, зменшення кількості професій не залишає українців без роботи. Тим більше, можна працювати на іноземних замовників, не виїжджаючи з України. Для цього потрібні знання мови та компетенції, на які чекає роботодавець.

Вимоги для претендентів теж змінюються. Тепер ідеальний співробітник має бути гнучким, схильним до постійного навчання і розвитку.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти