Як заробити на випіканні хліба і кексів: бізнес-план

На виготовленні булочок і хліба можна заробити 76 тисяч грн на місяць

Зростаючий інтерес до здорового способу життя стимулює активний розвиток супутніх галузей : в Україні активно відкриваються пекарні і кондитерські , що пропонують людям оригінальні вироби .

"Потребителям надоели "советские" виды хлеба - белый, бородинский, батон. Многим хочется попробовать что-то новенькое, например, французскую булку, или здоровый диетический, или зерновой хлеб. Так что формат мини-пекарен, где можно купить свежую выпечку или съесть ее тут же, запивая чашечкой кофе, оказался востребован", - разъясняет глава Ассоциации франчайзинга Андрей Кривонос.

За його словами , хлібопекарні – стабільний бізнес , оскільки універсальний :

"В Англии самым стабильным бизнесом считаются хлебопекарни и похоронные бюро. Можно даже разместить торговую точку на рынке или во дворе дома: покупателями там могут стать студенты и бабушки. Причем хлеб может стоить 10 или 80 грн. То есть бизнес-модель пекарни может быть какой угодно: если правильно продумать стратегию, новое дело станет успешным".

" Сегодня" вивчила перспективи запуску міні – пекарні в Києві .

Бізнес-план міні-пекарні

1. Опис проекту

Реклама

Відкриваємо в Києві міні-пекарню "Ситий пан". Запропонуємо клієнтам смачні булочки, хліб, кекси, багети за унікальною власною рецептурою (всього близько 30 найменувань). Ще в пекарні можна буде випити чашку кави або чаю, для цих цілей розмістимо 5-6 посадочних місць. Придбати хліб можна буде з асортименту в наявності або, як варіант, вибрати хліб під замовлення з каталогу і дочекатися його приготування. Очікуємо, що нашими клієнтами виявляться сім'ї, люди старшого віку і молодь, адже асортимент буде на будь-який смак. За розрахунками, якщо щодня 130 клієнтів придбають продукції на середній чек в 60 грн, витрати окупляться за півроку.

2. Маркетинг, реклама

Створимо сайт-візитку, де буде фото нашого об'єкта, асортимент продукції з цінами, адреса і контакти. Ці дані дозволять швидко знайти нашу пекарню. На створення сайту, а також оплату річного домену та хостингу знадобиться 8-10 тис. грн. Також будемо популяризувати наш об'єкт в соцмережах: створимо сторінки і будемо постити акції, фотозвіти та цікаві новини по темі. На рекламні завдання (штендер, вивіска, візитки, флаєри та іншу продукцію закладемо до 10 тис. грн. Будемо цю продукцію роздавати людям в точках, неподалік від міні-пекарні.

ВСЬОГО: на старті 20 тис. грн і 1000 грн в місяць.

Реклама

3. Стартовий капітал

Вирішуємо оргпитання . Орендуємо приміщення з хорошим капремонтом ( електрична розводка , санвузли , підлоги , рівні стіни і т . д . ) і зробимо в ньому косметичний ремонт . Бажано , щоб це було колишнє кафе , так як там вже будуть встановлені мийка , витяжка , столи і т . д . У такому випадку нам залишиться пофарбувати стіни і зонувати приміщення на сектор продажу хлібобулочних виробів та невеликого кафетерію на 5-6 місць . В такому випадку на косметичний ремонт і покупку меблів ( вітрини , полки , місце для продавця – касира ) , столики , стільці і т . д . ) закладемо 120 тис . грн .

Додатково потрібно буде витратитися на спеціальне обладнання і посуд : холодильники , печі , шафу , тістоміс , кухкомбайни , кавоварку , чайник , мікрохвильову піч , сковорідки , каструлі , ножі , обробні дошки , тарілки , кружки і т . д . Можна заощадити , якщо придбати товари б /в . На ці цілі закладемо 160 тис . грн .

Реклама

Ще близько 80 тис . грн знадобиться на покупку пари – трійки ноутбуків , мобілок , сейфа , МФУ , касового апарату , канцтоварів . Для установки сигналізації , відеокамери , тривожної кнопки знадобиться 20-30 тис . грн . Крім того , потрібно закласти близько 50 тис . грн на закупівлю початкового об'єму інгредієнтів – щоб цих коштів вистачило навіть при зростанні потоку клієнтів .

ВСЬОГО: на старті 440 тис. грн.

4. Поточні витрати

За оренду приміщення (80 кв. м) на Позняках заплатимо 24 тис. грн. На оплату ЖКП, мобзв'язку, інтернету, сигналізації закладемо 6-8 тис. грн (для зими). Якщо говорити про команду, знадобляться 2 продавця-касира, працюватимуть через день (ставка – 500 грн / зміна), і 4 пекаря-кондитера з функціями технологів, які будуть працювати по двоє в зміні через день (800 грн / зміна). Також знадобиться прибиральниця (4000 грн) і бухгалтер (8000 грн). Власник бізнесу буде адміністратором (10 тис. грн), його завдання – працювати з постачальниками, контролювати якість продукції і управляти сайтом. На поточні витрати (канцтовари, миючі, обслуговування техніки) закладемо 8-10 тис. грн. Також для старту закладемо підтримку продуктових запасів (20-30 тис. грн).

ВСЬОГО: 157 тис. грн.

5. Окупність проекту

За оцінками експертів, націнка на хлібобулочних виробах може становити від 30% до 200%, залежно від сорту і популярності вироби. Наші хлібобулочні вироби будуть відрізнятися за вагою: наприклад, цеглинка хліба затягне 400 г, а булочка (з корицею, родзинками і т. д.) – всього 100 г. На старті будемо встановлювати на них мінімальну націнку і випікати невеликі обсяги продукції – до 70 -100 кг в день. Таким чином, щоденний асортимент з 10-30 найменувань фактично складе 300-400 готових виробів різних сортів. У перспективі, виходячи з потоку клієнтів, можна буде нарощувати обсяги виробництва, а при необхідності – докуповувати обладнання.

Припустимо , що середній чек покупки клієнта становить близько 60 грн . Якщо щодня до нас будуть заходити 130 осіб , щомісяця ми зможемо заробити 234 тис . грн . Мінусуємо поточні ( 157 тис . ) і рекламні (1000 грн ) витрати ( всього 158 тис . грн ) , залишається 76 тис . грн . З урахуванням стартових ( 440 тис . ) і маркетингових ( 20 тис . ) витрат ( всього 460 тис . грн ) наш проект окупиться за півроку .

Обираємо оптимальну стратегію

Життєздатність нашого бізнес – плану ми попросили проаналізувати співзасновника Beauty Business School Олександра Дзуся . Він , вивчивши нашу стратегію по запуску власного бізнесу , знайшов в ній як переваги , так і недоліки . Так , експерт оцінив можливість вибору в новій міні – пекарні хліба під замовлення , щоб дочекатися його приготування .

"Это интересно: часть клиентов в ожидании заказа могут купить чай, кофе, кекс. Но если в пекарне всего 5-6 мест для клиентов, то ситуация может сложиться и таким образом, что в пекарне займут посадочные места люди, которые ничего не заказывают, а просто ждут выпечку. Поэтому лучше, чтобы ходовые товары всегда были в наличии, а под заказ предлагать только выпечку по цене выше средней. Тогда ее будут ожидать клиенты, которые могут себе позволить оставить допсумму на перекус во время ожидания", - отмечает Дзус. 

При цьому експерт вважає , що 80 кв . м приміщення в оренду – це для формату " міні " забагато : " Для 5-6 посадочних місць клієнтів , стійки , кухні та санвузла , можна стартувати і з 30-40 кв . м . На ринку є приклади схожих форматів , де бізнес розміщується на 25-30 кв . м " .

Розкрутка проекту – окрема тема : Олександр Дзус вважає , що в бізнес – плані варто врахувати додатково 20-40 тис . грн на маркетингові витрати : необхідно заплатити за вивіску , брендування стійки продажів , розробку внутрішнього і зовнішнього дизайну точки і т . д .

"Ежемесячный маркетинговый бюджет в 1000 грн для новой пекарни - мало. Лучше закладывать в рекламу как минимум 2-3% от оборота. Это на первые полгода работы пекарни. Потом дело пойдет веселее", - считает Дзус.

Що стосується розрахунку окупності пекарні , то в цьому моменті потрібно враховувати , що в точці не вийде відразу реалізовувати велику кількість хлібобулочних виробів , попереджає експерт : " Будь-якому бізнесу потрібен час " на розкачку " . Тому варто накинути ще 2-3 місяці на окупність – при умови правильно обраного місця і грамотно налагоджених бізнес – процесів " , – уточнює Дзус .

Працюємо в легальному полі

Ще до бізнес – старту підприємець повинен оформити всі дозволи . Тому партнер Адвокатського об'єднання " А.Д.ХОК " Олександр Іванишин допоміг розібратися , які інстанції потрібно відвідати перед запуском міні – пекарні .

"Прежде нужно зарегистрировать субъект хозяйствования. При запуске мини-пекарни лучше стать физлицом-предпринимателем (ФЛП), ведь проще вести администрирование и осуществление налоговой отчетности СПД. Но в случае бизнес-долгов физлицо отвечает личным имуществом", – поясняет он.

Далі – вибір системи оподаткування.

"Для осуществления малого бизнеса подходит упрощенная. И для мини-пекарни лучше выбрать 2-ю группу, ведь она не требует обязательной установки регистратора расчетных операций (РРО). Но если годовой доход от хоздеятельности превышает 1,5 млн грн, нужно переходить на 3-ю группу и обязательно установить РРО", – отмечает юрист.

Заявку про застосування спрощеної системи оподаткування потрібно оформити в податковій за місцем реєстрації підприємства . При цьому важливо врахувати , що в міні – пекарні йде виробництво і реалізація продуктів харчування , тому треба провести держреєстрацію потужностей оператором ринку харчових продуктів в Держпродпотребслужбі .

"Предприниматель должен придерживаться требований к безопасности продуктов. Нельзя использовать пищевые добавки или ароматизаторы, не зарегистрированные в Украине", – говорит юрист.

Відкриття закладу ( підприємства ) ресторанного господарства ( і міні – пекарень ) потрібно узгоджувати з органами місцевого самоврядування та установами ДержСЕС . Ще потрібно отримати в Держпотребслужбі висновки держсанітарно – епідеміологічної експертизи на приміщення пекарні .

"Вывод будет подтверждать соответствие помещения саннормам. Например, в мини-пекарнях должны быть горячая и холодная вода, канализация, вентиляция, бытовые и подсобные помещения, туалеты", – разъясняет юрист.

А працівники , зайняті в ресторанному господарстві , повинні проходити медобстеження .

"Работники не должны иметь противопоказаний по обращению с пищевыми продуктами и должны пройти в предприятии обучение по вопросам гигиены персонала, гигиенических требований к производству/обороту пищевых продуктов", – говорит юрист.

І , звичайно , потрібно отримати дозволи в Держслужбі з надзвичайних ситуацій .

"Именно терорганы ГСЧС контролируют, соответствует ли материально-техническая база помещения требованиям пожарной безопасности", – уточняет Иванишин.

Шукаємо унікальні фішки

Щоб хлібний бізнес став успішним , бажано стежити за світовими трендами .

"Мода ярко проявляется в сфере питания. Интересный хлеб давно пекут в гипермаркетах. А теперь и в мини-пекарнях можно приготовить любое изделие. К примеру, хлеб с семенами (льна, подсолнуха), орехами (фундука, арахиса), фруктами, овощами, из экзотических смесей или приправ. Такой хлеб понравится студентам, молодым семьям. Как вариант, можно сосредоточиться на аудитории, ведущей здоровый образ жизни. Это мировой тренд. И можно позиционировать пекарню как экологичное производство. Почему бы, например, не приготовить хлеб из пророщенной пшеницы? Это будет пользоваться спросом среди любителей здорового питания. И в таких форматах средний чек за булку достигает 40-80 грн, и это совсем другой доход, чем при продаже обычного хлеба стоимостью по 10 грн/шт.", – отмечает менеджер столичной пекарни Ольга Никитюк.

За її словами , асортимент потрібно періодично оновлювати : " Це дозволить не тільки розширювати аудиторію , але і мобільно реагувати на запити покупців , якщо , скажімо , раптом популярним стане хліб зі шпинатом " .

ЕКСПЕРИМЕНТИ. Міні – пекарню можна запустити по франшизі або самостійно . Купівля франшизи обходиться від 7-10 тис . доларів .

"Тут придется вложиться в точку продаж, а поставки продукции будeт идти из цеха материнской компании. Если открыть пекарню под своим брендом, придется выложить от 15-20 тыс. долларов. Здесь затраты выше, ведь нужно запускать и продажу, и мини-производство. Кстати, успешные проекты, как правило, окупаются за 3-4 месяца", – уточняет Андрей Кривонос.

При цьому можна організувати бізнес – модель і за іншим сценарієм : спочатку можна вкластися в цех неподалік від міста або в спальному районі , а потім – розвивати логістику , поставляючи продукцію в магазинчики або відкриваючи невеликі пекарні – кав'ярні .

"Этот проект требует высоких вложений и может стартовать, скажем, от 80 тыс. долларов. Но и масштабы другие: под один цех можно открыть 10-20 торговых точек. А если дело пойдет в гору, реально расширить мощности цеха и запустить допточки продаж. Здесь важно, чтобы реализация шла в трафиковых местах, и для этого можно использовать привычные МАФы", – поясняет одесский предприниматель Сергей Ривенко, специализирующийся на продаже хлеба.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Допомога під час війни
Більше новин
Фінанс-дайджест
Більше новин
Industry
Більше новин
Квартирне питання
Більше новин
Час заробляти
Техно
Більше новин
Комуналка
Більше новин
Наші гроші
Більше новин
Війна в Україні
Більше новин
Money-лайфхакер💰
Головне про гроші
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Валюта
Курс долара в касах банків (купівля/продаж)
1
ПУМБ ПУМБ
35.8/36.3
2
ПриватБанк ПриватБанк
35.5/36.3
3
Ощадбанк Ощадбанк
35.7/36.15
4
Райффайзен Банк Райффайзен Банк
36.4/37.1
5
Укрексімбанк Укрексімбанк
36.2/36.7
6
Альфа-Банк Альфа-Банк
35.5/36.7
7
Укргазбанк Укргазбанк
35.4/36.4
8
Універсал Банк Універсал Банк
35.4/36.9
9
OTP Bank OTP Bank
31.95/35.0
ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
53,45
52,91
51,01
27,60
55,88
53,88
54,88
26,89
56,49
55,07
54,99
27,76
56,90
54,90
54,09
28,64
56,99
55,99
56,68
28,98
59,88
56,91
56,99
28,79
59,99
57,99
57,99
29,47
59,99
57,99
57,99
29,48
60,99
59,99
59,99
29,48
-
51,80
51,11
26,81
Відставка Бориса Джонсона
Нова обкладинка The Economist
Рейтинг цін
Скільки коштує житло у новобудовах Києва (грн за м²)
1
Печерський Печерський
90 592
2
Шевченківський Шевченківський
57 791
3
Оболонський Оболонський
54 494
4
Подільський Подільський
51 178
5
Голосіївський Голосіївський
46 989
6
Святошинський Святошинський
36 659
7
Дніпровський Дніпровський
35 882
8
Дарницький Дарницький
35 881
9
Деснянський Деснянський
35 364
10
Солом'янський Солом'янський
31 688
Прогноз 🔑
ТОП-5 у сфері IT
Затребувані спеціалізації
Програмування

Програмування

Інженер

Інженер

Системи управління підприємствами

Системи управління підприємствами

Web-інженер

Web-інженер

Web-майстер

Web-майстер

Актуальні пропозиції 🔥
Вибір українців 🚘
Які нові легкові авто купували у червні
1
Toyota Toyota
456
2
Renault Renault
327
3
Volkswagen Volkswagen
263
4
Hyundai Hyundai
172
5
Skoda Skoda
168
6
Mitsubishi Mitsubishi
162
7
BMW BMW
120
8
Nissan Nissan
102
9
Mercedes Mercedes
94
10
Ford Ford
87
Детальніше
Must Know
Штрафи для власників тварин в Україні

Вигул собак небезпечних порід без намордника — від 170 грн

Вигул собак небезпечних порід без намордника — від 170 грн

Вигул собак у заборонених місцях — від 170 грн

Вигул собак у заборонених місцях — від 170 грн

Неприбрані за твариною екскременти — від 170 грн

Неприбрані за твариною екскременти — від 170 грн

Нанесення твариною шкоди майну чи здоров'ю людини — від 1700 грн

Нанесення твариною шкоди майну чи здоров'ю людини — від 1700 грн

Знущання з тварини — від 3400 грн

Знущання з тварини — від 3400 грн
Детальніше
Класи житла
В чому різниця?
Економ

Зазвичай, це типові багатоповерхівки без надмірних архітектурних рішень, схожі одна на одну, але їхнє основне завдання – універсальність та забезпечення квартирами якомога більшої кількості людей. У Києві середня ціна за квадратний метр у "економі" становить 27 тис. грн.

Комфорт

У таких будинках передбачені зони для зберігання дитячих колясок чи велосипедів, є вбиральні, охорона на території, покращений дитячий майданчик та паркінг. У Києві за такі квартири у новобудовах просять у середньому 35,3 тис. грн за кв. м.

Бізнес

У новобудовах є великі підземні паркінги, з одним паркомісцем на квартиру. Зазвичай такі будівлі охороняються, є консьєрж, покращені дитячі майданчики, а для догляду за територією наймають садівників. Мешканці столиці в середньому платять 57,7 тис. грн за квадратний метр у такій квартирі.

Еліт

Над дизайном житла працюють солідні дизайнери. Територія охороняється, а паркомісця облаштовують із запасом. У таких житлових комплексах будують тенісні корти, басейни, супермаркети, приватні школи тощо. У Києві один квадратний метр такого житла коштує в середньому 98,8 тис. грн.

1 /2
Все про квартири
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

64117.17

Dogecoin (DOGE)

0.16

Ethereum (ETH)

3068.8

Litecoin (LTC)

82.69

Ripple (XRP)

0.51

Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти