Вінницький фермер Олександр Джига опанував технологією культивування трюфелів і поставляє делікатес з власної плантації в вітчизняні ресторани. Про це він розповів в інтерв'ю журналу The Ukrainian Farmer.
"З плантації в залежності від виду трюфеля може бути зібрано в перший рік від 4 кг/га і вище. Рекорд – 250 кг/га. Середня врожайність – 80-150 кг/га", – зазначив фермер.
Відносно рентабельності цього виробництва, то Джига підкреслив, що це бізнес на перспективу: "Перші інвестиції складають 5-10 тис. євро/га, щоб закласти плантацію, – розповів він. – У цю суму входить посадковий матеріал, плата за роботу, аналіз грунту і його підготовка, крапельне зрошення, огорожа. Окупляться ці вкладення через 8-9 років".
Але завдяки тому, що врожайність з кожним роком підвищується, далі доходи будуть більшими, запевняє фермер. Щорічні витрати складають близько 350-500 євро/га: на коригування харчування, аналізи і обробку від бур'янів. Тому загальні витрати до першого врожаю становлять 7,5-12,5 тис. євро/га .
Трюфелі - рід делікатесних грибів, з підземними сумчастих бульбовими плодами. Існують сотні різновидів трюфелів, але найдорожчими є чорні трюфелі з Перигора у Франції і білі з Умбрії і П'ємонту в Італії. Чорні трюфелі (французькі, літні, перигорский) ростуть в землі біля дубів і беріз. Чорно-коричневі зовні, такі гриби мають червоно-коричневий колір всередині. Відрізняються сильним, стійким, своєрідним і дуже виразним ароматом і злегка горіховим смаком.