Зелень в Україні різко подорожчала і тепер коштує більше за свинину

20 лютого 2017, 09:51
Власний зелений салат в країні практично не вирощують, а європейський урожай постраждав через погоду

Салат подорожчав. Фото: AFP

В Україні стрімко подорожчала зелень. Тепер з інгредієнтів бутерброда найдорожча – саме вона. Скажімо, лист салату вдвічі дорожчий за шматочок сиру або ковбаси, більш ніж втричі – масла, в десять разів – багета, в 20 разів – дорожче за яйце. Про це йдеться в сюжеті "ТСН.Тиждень".

На початку лютого ціни на салати попрямували вгору з космічною швидкістю – плюс 230% до звичної ціни в Європі. Основних постачальників салатів в Україні – Іспанію та Італію – накрили снігопади. Торгові мережі в Європі навіть обмежують кількість зелені в одні руки.

Реклама

В Україні ціни зросли мінімум в півтора рази. А поставки з-за дефіциту скоротилися майже вдвічі. Зараз кіло салату коштує понад 5 кілограмів добірної свинини.

Свого салату в Україні вирощують дуже мало. І за ціною він наздоганяє імпортний.

Як повідомив директор вітчизняного салатовиробника Сергій Ленчук, ціни високі через занадто дорогі енергоносії. Взимку, коли сонця дуже мало, світити доводиться по 16 годин на добу. Втім, тепличний бізнес потроху набирає обертів. І насамперед тому, що люди стали їсти більше зелені і менше консервації. Консервують менше, привчаючи до здорового способу життя.

Реклама

За прогнозами імпортерів, на початку березня може дещо покращитися з урожаєм в Іcпанії та Італії. Український ґрунтовий салат з'явиться місяця через два з половиною – в Закарпатті саме його садять. І є надія, що він переполовинить ціни.