Яйця подорожчали вшестеро: експерти назвали причини зростання цін

4 квітня 2018, 09:08
Вартість популярного продукту найсильніше зростала 2017 року

Пенсіонерам доводиться купувати менше яєць / Фото: Олександр Яремчук

У березні 2018 року вартість десятка яєць зросла порівняно з аналогічним періодом 2013-го майже вшестеро – з 5 до 27 грн за 10 шт. Про це повідомила прес-служба Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Істотне зростання цін на яйця почалося з серпня 2017 року, коли вартість збільшилася з 10 грн в липні до 14,5 грн за 10 шт в серпні.

Реклама

"Традиційно з кінця березня по серпень спостерігається зниження цін, а з вересня їх вартість знову зростає. Цього року зниження вартості поки що не спостерігається. З огляду на стабільний попит на українську продукцію з боку імпортерів, виробникам не вигідно продавати яйця на внутрішньому ринку за нижчою ціною, коли можна експортувати дорожче. З огляду на це, більшість виробників підняли рівень внутрішніх цін до експортних, що дає їм можливість отримувати рівні прибутку як від експорту, так і від реалізації продукції на внутрішньому ринку", – зазначають в УКАБ.

За даними Держстату, ще 2016 року, коли ціна за 10 яєць по Україні становила в середньому 16 грн, споживання на одну людину на рік становило 267 штук, тоді як 2013 року середньостатистичний українець споживав на рік близько 309 штук.

"Подорожчання найболючіше вдарило по незахищених верствах населення, чиї доходи знаходяться на рівні мінімальних. За даними опитування Асоціації, більше скоротили споживання яєць пенсіонери – якщо кілька років тому могли собі дозволити купити близько 20 яєць на місяць, то 2018 року змушені були скоротити їх споживання до 8-10 штук на місяць", – підрахували аналітики.

Реклама

Крім цього, напередодні Великодня зросли ціни і на інші продукти харчування. Згідно з даними Мінагрополітики, найбільше додали в ціні порівняно з лютим овочі. Рекордсменом щодо зростанню став буряк, ціна на який зросла на 11%, капуста додала 7%, третє місце закріпила за собою картопля, яка подорожчав на 6%, з 5,7 грн/кг до 6,6 грн/кг. За прогнозам аналітиків, в квітні зростаючий тренд на овочі збережеться і переважатиме до появи нового врожаю.

Продовжили зростання і ціни на м'ясопродукти – найсильніше додала у вартості яловичина, яка подорожчала на 1,3%. Курятина подорожчала на близько 0,8 грн/кг. Свинина практично залишилася на рівні цін лютого. Аграрний експерт Олексій Дорошенко прогнозує подорожчання м'яса і сала в окремих регіонах – через дефіцит цих продуктів.

Нагадаємо, за рік Великдень в Україні подорожчав втричі. Журналісти "Сегодня" розібралися, скільки коштує святковий "кошик" продуктів:

Реклама