В Україні хочуть повністю заборонити пальмову олію: що буде, якщо це станеться

17 квітня 2018, 07:42
Експерти: менше хворітимемо, але ціни зростуть в півтора рази

/ Фото: Богдан Росинський

В Україні збираються, за прикладом низки європейських країн, заборонити використання пальмової олії в продуктах харчування. Законопроект про заборону вже включений до порядку денного роботи Ради. Причина – ця олія шкідлива для здоров'я, тому що викликає зростання серцево-судинні та інші захворювання. Експерти уточнюють: пальмова олія буває різною, а її шкода залежить від ступеня термообробки. І навіть якщо парламентарії закон ухвалять, то заборона може набути чинності не скоро. 

Два роки потому

Законопроект був запропонований ще в лютому 2016 року, але тільки днями профільний комітет Ради з агрополітики рекомендував прийняти його за основу. Автори документа пропонують повністю заборонити застосування пальмової олії в рецептурі будь-яких продуктів (насамперед, це спреди (маргарини), цукерки, шоколадні батончики, сирні продукти і інші, де в рецептурі є тваринні жири), а також хочуть збільшити штрафи для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продукції з 1700 до 3400 грн.

Реклама

Низка асоціацій харчовиків уже заявили про неприпустимість повної заборони "пальми", оскільки, на їхню думку, це порушує норми європейських стандартів, де таке масло дозволено. В Україні також немає обмежень, головна вимога – виробник повинен вказати на упаковці, що використані рослинні жири. Причина масового застосування в світі і у нас пальмової олії – ціна. Вона приблизно втричі дешевше коров'ячого масла, тому її замінюють пальмовою. За даними Держстату, в Україні 2017 року ввезено понад 150 тис. тонн "пальми" за середньою ціною $ 700 за тонну.

За і проти

Фахівці кажуть, що не вся пальмова олія однаково шкідлива.

"Олія з м'якоті плодів олійної пальми корисна, тому що містить вітамін А, гліцерин, пальмітинову кислоту, яка є навіть в материнському молоці, – роз'яснив нам дієтолог Борис Скачко. – Але в нашому харчопромі зазвичай використовується дешевше масло з кісточок цих плодів з підвищеним вмістом граничних жирних кислот, з яких роблять, наприклад, стеаринові свічки і мило. Потрапляючи до організму, вони впливають на печінку і призводять до атеросклерозу. Але найнебезпечніше – це трансжири, які утворюються з "пальми" під впливом високої температури. Вони можуть викликати онкозахворювання. Тому вживати таку продукцію краще за мінімумом".

За словами професора кафедри товарознавства Київського торгово-економічного університету Олени Сидоренко, згідно із законом, наші виробники зобов'язані вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані: в натуральному або гідрогенізованому (насиченому), чи є там трансжири.

Реклама

"У нас, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються. Наприклад, замінник масла какао – це гідрогенізований жир, але споживач про це навряд чи знає", – зазначила Сидоренкоо.

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що якщо закон ухвалять, з прилавків зникнуть дешеві спреди і сирні продукти. І подорожчають цукерки, кондитерські вироби, хліб.

"Ціни зростуть від 15 до 50% залежно від того, який відсоток змісту "пальми" в продукті. Думаю, що перед виборами закон ухвалять у першому читанні, а ось коли буде друге читання, сказати складно, з огляду на лобізм виробників. Поки навіть в ЄС пальмову олію частково заборонено лише в кількох багатих країнах: Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, а в державах з низьким рівнем життя вона вважається допустимою. Потрібен перехідний період, мінімум п'ять років, щоб забезпечити жорсткий контроль за дотриманням рецептури виробниками", – резюмував Дорошенко.