Скільки українцям коштуватиме "поляна" на Новий рік: від дому до ресторану

25 грудня 2018, 07:00
Бюджетний стіл подорожчав за рік на 10%, а дорий – майже на 15%

Фото: pixabay

Скромне новорічне меню від "Сегодня ", включно зі стравами тільки з українських продуктів харчування й напоїв вітчизняного виробництва, подорожчало за рік майже на 10% – на рівень офіційної інфляції. А ось більш дороге застілля і варіант "чого душа забажає" тепер коштуватимуть дорожче відповідно на 8,6% і 15% порівняно з груднем минулого року. Нагадаємо, наші розрахунки для компанії з шести дорослих осіб: трьох чоловіків і трьох жінок.

Реклама

Що на столі

Як видно з інфографіки, до кожного меню увійшло шампанське, міцне спиртне, сік, незмінне олів'є, холодні і гарячі закуски. Головна відмінність між бюджетним варіантом столу і дорожчою "поляною" – в якості інгредієнтів і напоїв. Так, у першому випадку салат олів'є включає недорогу ковбасу і дієтичний майонез, шампанське ми взяли приготоване методом прискореної шампанізації, коньяк замінили на горілку. Якщо влаштувати застілля в складчину, то з кожного припаде до 166 грн, або 4% мінімальної зарплати. В "середній" салат олів'є ми поклали "варьонку" вищого гатунку, жирний майонез, тому продукт виявився на 40% дорожчим. Решта продуктів теж не з найдешевших. Особливо подорожчав твердий сир: якщо в грудні 2017 року сир шестимісячної витримки польського виробництва можна було купити за 220 грн/кг, то тепер – щонайменше за 260 (+ 18%), а сирокопчену або сиров'ялену ковбаси зі 100% вмістом м'яса – відповідно за 250 і 330 грн (+ 32%). Скидатися на стіл припаде до 525 грн, це на 42 грн більше, ніж рік тому (+ 8,6%). Що стосується вартості дорогого столу – з коньяком 20-річної витримки, французьким шампанським по 4000 грн за пляшку, 20-сантиметровими тигровими креветками та ін., то вона має швидше пізнавальне значення, бо люди, які можуть дозволити собі витратити майже по $ 200 з людини на новорічну ніч, напевно, підуть святкувати до ресторану, ніж будуть 31 грудня кришити на кухні олів'є. Тому нижче ми наводимо вартість середнього чека і середнє меню в ресторанах Києва, де ціни на Новий рік традиційно одні з найвищих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Святкуємо не вдома

Реклама

Як показав наш моніторинг, в ресторанах середній новорічний чек складе 2800-2900 грн з людини. І якщо меню скрізь достатньо насичене, то з напоями складніше, зазвичай пропонують бюджетні варіанти спиртного. Наприклад, в меню є олів'є з язиком та ікрою, курячий салат з апельсином і авокадо, м'ясна і сирна тарілки з дорогими м'якими і твердими сирами, асорті з солінь і свіжих овочів, валовани з сиром і тигровою креветкою, філе лосося з морепродуктами або філе індички з яблуками і вишневим соусом потішать багатьох гурманів. А ось замість українських вин і коньяків максимум на 5 * хотілося б за ці гроші спробувати щось трохи краще. Є варіанти схожого меню за 1800-2000 грн, але з символічною кількістю спиртного. До речі, багато закладів, незважаючи на те, що настає рік свині, рекламують як головне блюдо столу запечене молочне порося або свинину на рожні.

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки українці готові витратити на Новий рік 2019. Виявилося, що більшість намагається заощадити, вирішивши не йти з дому на свята.

А ще сайт "Сегодня" повідомляв про те, що в Україні стартував продаж ялинок: як правильно обрати і скільки доведеться заплатити.