У скільки обійдеться новорічний стіл 2019 і як заощадити

12 листопада 2018, 07:19
Накопичуємо гроші на олів'є і закуповується спиртним, сиром і ковбасою

Інфляція. Найбільше до кінця грудня подорожчають

Тим , хто звик зустрічати Новий рік , не шкодуючи коштів на святковий стіл , вже сьогодні варто збирати гроші і робити запаси " довгограючих " продуктів . Адже через неповні два місяці витрати на меню , аналогічне торішньому , виявляться приблизно на 20 % більше , ніж в грудні 2017 го . " Сегодня" оцінила , що вже подорожчало найбільше і може ще додати в ціні в листопаді – грудні , а також що варто прикупити вже зараз , і з якою їжею і випивкою поспішати немає сенсу через прийдешні новорічні розпродажі .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Подорожчало

Поки , за підрахунками Держслужби статистики , всі продукти за три квартали виросли в ціні на 12,5 % , в порівнянні з трьома кварталами 2017 року. Але з огляду на , що , за останнім прогнозом Нацбанку , інфляція за 2018 рік дійде до 10,1 % , прискорилися в жовтні – грудні майже вдвічі , або в середньому по 1,5 % на місяць , неважко підрахувати , що продукти можуть подорожчати за рік на 17-17,5 % , а спиртне – на 24-25 % ( за три квартали вже маємо зростання цін на нього на 19 % ) . В результаті новорічне меню , аналогічне торішньому , обійдеться приблизно на 20 % дорожче .

Реклама

Для прикладу: якщо рік тому, за підрахунками "Сегодня", середній стіл на шістьох дорослих (три жінки і троє чоловіків), що включав три пляшки шампанського, три пляшки коньяку, незмінний олів'є і стандартний набір холодних і гарячих закусок обійшовся в 2900 грн, то в цьому році доведеться витратити на таке ж меню вже майже 3500 грн (+600 грн). Головні "винуватці" подорожчання – спиртне, м'ясна і рибна нарізка, сири і яйця, що входять до складу олів'є. Пляшка українського коньяку 5* з січня подорожчала на 35-40 грн, українське витримане шампанське – на 20-25 грн, кіло сирокопченої ковбаси – на 50-60 грн, кіло твердого сиру витримки 12 місяців – на 60-70 грн, кіло червоної риби – на 100-120 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Запасаємося

За прогнозами гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка , в листопаді – грудні нас чекає зростання цін практично на всі компоненти новорічного столу . Тому все куплене сьогодні гарантовано виявиться дешевше , ніж в грудні . Очевидно , що за 1,5 місяці до свята немає сенсу брати щось таке, що швидко псується , крім сирів і с /к ковбаси , за умови , що вона свіжа .

"Якщо взяти цілу головку сиру ( 1,5-2 кг ) витримки 12 місяців і більше , то вона не зіпсується в холодильнику 3-4 місяці , – розповіла нам продавець ринку " Столичний " під Києвом Ольга . – Поки ціна на неї 280-320 грн / кг , залежно від сорту , але перед Новим роком попит виросте , ціна теж , на 30-40 грн / кг".

У багатьох супермаркетах зараз проходять акції на спиртне . Наприклад , 0,7 л пляшку віскі або рому середнього цінового сегмента можна купити на 25-30 % дешевше звичайного – за 190-200 грн .

Реклама

Що не запасати

Експерти не радять запасатися шампанським ( крім елітного і сухого витримкою 3 роки ) , адже на нього перед 31 грудня, як правило , бувають хороші акції . Наприклад : " Три пляшки за ціною двох " , " Купи шампанське і отримай безкоштовно сік або солодкий напій " . Топ – менеджер однієї з мереж супермаркетів Володимир Молчанов розповів нам , що це приблизно на чверть збільшує продажі недорогого ( до 100 грн ) ігристого . Такі ж акції можливі для пакетованих соків , але малопопулярних .