В Україну активно везуть оливкову олію: як не купити підробку

30 березня 2019, 08:09
Якісна олія не може коштувати дешево, попереджають фахівці

В Україні зростає пропозиція багатої на вітаміни оливкової олії. Разом з цим стає більше і підробок. "Сегодня" з'ясовували, як не помилитися у виборі і скільки повинен коштувати якісний продукт.

Ксенія Драганюк вже багато років не їсти м'яса, а з соняшникової олії перейшла на оливкову. На екзотичній олії вона не тільки готує, але і заправляє нею салати. 

Реклама

"Смак більш натуральний і набагато краще, ніж у майонезних заправок, які продаються в магазинах", – зазначає Ксенія.

А директор департаменту власного імпорту торгової мережі Світлана Щегрікович – перший в Україні сертифікований сомельє оливкових олій. Каже, що приносить цей продукт замість квітів, коли приходить в гості.

"Букет квітів – це емоції на п'ять днів, не більше. А якщо це пляшка прекрасної оливкової олії, про мене будуть згадувати мінімум місяць", – розповідає Світлана.

Але спеціалістка попереджає: пересічному покупцеві складно відрізнити фальсифікат від оригінальної продукції. Найчастіше оливкову олію змішують з соняшниковою або соєвою. 

"Вона повинна бути з ароматом свіжоскошеної трави. Можуть бути аромати фруктів – бананів, яблука. Може бути в ароматі мигдаль, перець", – перераховує Світлана.

Тому, в першу чергу, експерт рекомендує орієнтуватися на ціну. Літр оливкової олії екстра-класу повинен коштувати в середньому 400 гривень.

Реклама

Крім того, при виборі олії потрібно уважно вивчити етикетку і зверніть увагу на такі пункти: кислотність (чим нижче – тим краще, максимально – 3,3%), категорія, призначення, термін і умови зберігання. 

Чітких критеріїв смаку у олії немає, оскільки багато що залежить від сорту. Зате чого точно ви не повинні відчути, так це прогорклості або повного несмаку (таке масло називають "втомленим")

А якщо ви вибираєте соняшникову олію, намагайтеся купувати нерафіновану. Вона менше піддається обробці, а тому зберігає більше корисних властивостей.

Реклама

Раніше експерти відзначали, що лише 4% оливкової олії в Україні – справжня.