В Україні запрацювала нова система контролю над якістю продуктів

4 квітня 2018, 13:47
Штрафи за порушення закону можуть перевищувати 100 тисяч гривень

Харчопром та продавців стануть перевіряти якісніше. Фото: "Сегодня"

В Україні з сьогоднішнього дня, 4 квітня, набула чинності основна частина закону, який посилює контроль у сфері харчової продукції. Закон прийнято Верховною Радою ще в травні 2017 року, президент України Петро Порошенко підписав документ у червні 2017 року.

Закон стверджує базові принципи європейської системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів:

Реклама
  • передбачає введення зовнішнього щорічного аудиту, до якого в тому числі залучатимуться представники громадськості;
  • обмежує коло осіб, яким можуть делегуватися повноваження щодо проведення державного контролю;
  • вводить фіксовані розміри штрафів за порушення.

Тепер підприємствам потрібно завжди бути готовими до перевірок – закон передбачає, що контроль стане ризик-орієнтованим і буде проводитися "з періодичністю, достатньою для підвищення безпеки продуктів". Наприклад, підприємство, віднесене до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз у квартал.

Раніше був передбачений обов'язок держоргану попередити підприємство про перевірку за 10 днів до її початку. Таким чином губився ефект раптовості й підприємці встигали приховати порушення. Крім того, почнуть враховувати вид продукції, з якою працює підприємство.

Порушення нового закону передбачає такі штрафи:

Реклама
  • виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованих потужностей тягне за собою штраф у розмірі 74,46 тис. грн на юридичних осіб, для фізичних осіб-підприємців – 40,954 тис. грн;
  • виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу – 111,69 тис. грн для юросіб, для фізосіб-підприємців 74,46 тис. грн;
  • реалізація швидкопсувних харчових продуктів або кормів, терміни зберігання яких минули, але в результаті цього вони не стали шкідливими для здоров'я людини або тварини – 44,676 тис. грн для юросіб, 29,784 тис. гр для фізосіб-підприємців.

Якщо виявлені фактори є загрозою для життя і здоров'я людини, державний інспектор має право прийняти рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на термін до 10 робочих днів. Зупинення роботи, що перевищує цей термін, здійснюється тільки за рішенням суду.

Нагадаємо, раніше Держпотребслужба назвала найнебезпечніші продукти в українських магазинах.