В Україні сповільнилося зростання цін: що відбувається з інфляцією

8 травня 2020, 17:31
Держстат розповів про продукти, які подорожчали і подешевшали найбільше

Інфляція в Україні в квітні 2020 року порівняно з аналогічним місяцем 2019 року склала 2,1%, сповільнившись з 2,3% в річному вимірі в березні цього року. Про це йдеться в експрес-випуску, оприлюдненому Державною службою статистики.

При цьому в порівнянні з березнем-2020 споживчі ціни в березні виросли на 0,8%, а з початку 2020 року – на 1,4%. Зокрема, ціни на продукти харчування і безалкогольні напої в березні виросли на 2,1%.

Реклама

"Найбільше (на 18% і 12,8%) подорожчали гречана крупа і фрукти. На 1,1-9,4% зросли ціни на яйця, цукор, овочі, свинину, рис, яловичину, макаронні вироби, рибу та продукти з риби. В той же час на 2,6% і 1,3% подешевшали м'ясо птиці та сало", – йдеться в повідомленні Держстату.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%. Це пов'язано з подорожчанням сигарет на 1,8%.

Реклама

Нагадаємо, за оновленими макропрогнозами уряду, рівень інфляції в 2020 році зросте до 11,6% з очікуваних 8,7%, а ВВП України в річному вираженні впаде на 4,8% з раніше прогнозованих -3,9%.

Раніше в НБУ відмовилися включати друкарський верстат. Як пояснив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб, емісія гривні в нинішніх умовах призведе до інфляції і девальвації, а поповнити бюджет країни під час кризи допоможуть інші інструменти.