В Україні злітають ціни на ковбасу

4 липня 2017, 15:44
Подорожчання популярного продукту експерти пов'язують з ринком сирого м'яса

Багато споживачів вже відмовилися від ковбаси вищого сорту на користь менш якісної. Фото: Pixabay

З 1 липня уряд скасував державне регулювання цін на соціально значущі продукти, в тому числі на різні види м'яса. Це ще більше розв'яже руки продавцям, які і так активно переписують цінники. У зоні ризику зараз – ковбасні вироби. Оскільки м'ясо дорожчає вже декілька місяців поспіль, у переробників не залишилося іншого виходу, як переоцінювати і свою продукцію, пише UBR.

"Переробники шукають способи здешевлення продукції. Проте, ціни все одно зростають через подорожчання сировини. Наприклад, ковбаса варена вищого ґатунку, станом на 20 червня, продавалася, згідно з офіційними даними, в середньому по 66,5 грн/кг, проти 57 грн/кг рік тому. тобто, на 16% дорожче", – розповів експерт з аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Євген Дворник.

Реклама

За прогнозами експертів, ціни на сировину будуть рости і далі. Незабаром підтягнеться і курятина, оскільки на неї буде переорієнтовуватись збідніле населення. "Відповідно, ковбаса до кінця літа подорожчає ще на 5 – 7%", – спрогнозував Дворник.

"Докторська" стає делікатесом

На початок літа середня ціна шинки майже не зросла в порівнянні з новорічними святами (+ 2,6%). Зате кілограм варено-копченої свинячої грудинки піднявся в ціні на 18,1%, "Докторська" ковбаса подорожчала майже на 17%, а "Любительська" піднялася в ціні більш ніж на чверть. Що стосується копчених ковбас, то приріст цін на "Московську" вищого сорту склав 10-12%, а "Салямі" стала на 11,5-20% дорожчою. Про це розповіла аналітик Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.

Реклама

За її словами, дві третини ринку займають варені вироби. При цьому, питома вага напівкопчених ковбас становить 16,7%, на варено-копчені, сушені та в'ялені делікатеси припадає трохи менше 10% випуску ковбас. Решта – копчено-запечені, вироби з печінки і інші. Останні відносяться до найбільш бюджетної категорії продуктів, а їх питома вага в структурі виробництва незначна.

"Варенка" займає дві третини ковбасного ринку. Фото: Pixabay

Серед головних причин подорожчання Двірник називає підвищення цін на сировину. Як повідомили в Асоціації тваринників України, середня роздрібна ціна кілограма яловичини в кінці червня становила 103,15 грн, що на 1,5% більше, ніж на початку місяця. При цьому в столиці кіло яловичини продають в середньому по 121,88 грн. За два останніх місяці, за даними Держстату, цей вид м'яса подорожчав уже на 5%.

Реклама

Найбільше зросли ціни на свинину, яка тільки за останній місяць додала в ціні 15-20% і майже зрівнялася за ціною з яловичиною. Зараз свинячу вирізку пропонують по 90-120 грн/кг, лопатку – по 80-95 грн/кг, ошийок – по 120-140 грн/кг, повідомляють в Асоціації тваринників України.

Найменшими темпами дорожчає курятина – на 1-2% в місяць. В середньому тушка бройлера коштуватиме 44-46 грн/кг. Правда, філейні частини продаються майже в два рази дорожче.

М'ясні ціни в свою чергу тягне вгору скорочення поголів'я та підвищення попиту в сезон літнього відпочинку. Причому, якщо поголів'я корів скорочується з року в рік, то свиней в країні викосила АЧС. Також відносно високі світові ціни на м'ясо сприяють збільшенню експорту і скорочення імпорту м'яса в Україну.

Чим замінити м'ясо

Раніше м'ясопереробники при високих цінах на яловичину тут же переходили на свинину або курятину. Але тепер ціною особливо не пограєш – дорого коштує все. До того ж, як визнають виробники м'ясопродуктів, є види ковбас, у яких не можна змінювати рецептуру.

З одного боку, за даними Асоціації свинарів України, виробники обмежені в можливостях підвищувати ціни на свою продукцію через зниження купівельного попиту. З іншого, є сірий ринок м'яса, а також недобросовісні виробники, які використовують дешеву і менш якісну сировину для випуску недорогої продукції.

Тому часто великі компанії роблять ставку на продукцію середнього і вищого цінових сегментів. Наприклад, як раніше заявляв виконавчий директор компанії "Алан" Дмитро Махота, компанія орієнтується на 5-10% покупців, які не готові заощаджувати на їжі. Девальвація гривні дозволила вітчизняним комбінатам потіснити імпорт в цьому сегменті.

Поки Держстат показує зростання виробництва ковбасних виробів на 4,6% за п'ять місяців 2017 року. Хоча частково воно обумовлене низькою базою порівняння (у першому півріччі 2016- го виробництво впало на 3,2%) і скороченням виробництва інших видів м'ясної продукції.

"Приріст виробництва ковбаси був знівельований скороченням випуску м'ясних консервів та інших готових продуктів, тому в підсумку обсяги випуску м'ясопродуктів нижчі на 0,7%, ніж у січні-травні 2016 року", – розповіла аналітик Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.

Надалі експерти очікують продовження тренда по зниженню попиту на сирокопчені та сиров'ялені ковбаси. Багато споживачів вже відмовилися від покупки продукції вищого сорту на користь менш якісною. Як результат, буде рости сегмент варених ковбас і сосисок.

З 1 липня уряд скасував державне регулювання цін на соціально значущі продукти, в тому числі на різні види м'яса. Це ще більше розв'яже руки продавцям, які і так активно переписують цінники. У зоні ризику зараз – ковбасні вироби. Оскільки м'ясо дорожчає вже декілька місяців поспіль, у переробників не залишилося іншого виходу, як переоцінювати і свою продукцію, пише UBR.

"Переробники шукають способи здешевлення продукції. Проте, ціни все одно зростають через подорожчання сировини. Наприклад, ковбаса варена вищого ґатунку, станом на 20 червня, продавалася, згідно з офіційними даними, в середньому по 66,5 грн/кг, проти 57 грн/кг рік тому. тобто, на 16% дорожче", – розповів експерт з аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Євген Дворник.

За прогнозами експертів, ціни на сировину будуть рости і далі. Незабаром підтягнеться і курятина, оскільки на неї буде переорієнтовуватись збідніле населення. "Відповідно, ковбаса до кінця літа подорожчає ще на 5 – 7%", – спрогнозував Дворник.

"Докторська" стає делікатесом

На початок літа середня ціна шинки майже не зросла в порівнянні з новорічними святами (+ 2,6%). Зате кілограм варено-копченої свинячої грудинки піднявся в ціні на 18,1%, "Докторська" ковбаса подорожчала майже на 17%, а "Любительська" піднялася в ціні більш ніж на чверть. Що стосується копчених ковбас, то приріст цін на "Московську" вищого сорту склав 10-12%, а "Салямі" стала на 11,5-20% дорожчою. Про це розповіла аналітик Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.

За її словами, дві третини ринку займають варені вироби. При цьому, питома вага напівкопчених ковбас становить 16,7%, на варено-копчені, сушені та в'ялені делікатеси припадає трохи менше 10% випуску ковбас. Решта – копчено-запечені, вироби з печінки і інші. Останні відносяться до найбільш бюджетної категорії продуктів, а їх питома вага в структурі виробництва незначна.