В Україні вводять нові стандарти якості молока: що зміниться

15 лютого 2018, 12:56
Експерти переконують фермерів не позбуватися корів і ставлять в приклад європейську практику

В Україні з 1 липня вводять нові держстандарти для молока. Українські заводи повинні при виробництві продукції відмовитися від молока другого сорту. Ця вимога норм безпеки ЄС. Журналісти "Сегодня" з'ясували, як прийдешні зміни позначаться на заробітках фермерів і чи варто боятися європейських правил.

Якісним молоком наразі в Україні вважається продукт екстра, вищого, першого і другого сорту. Ці сорти за сьогоднішніми стандартами придатні для виробництва молокопродуктів. Але в Європі вже давно діють інші норми – від молока другого сорту давно відмовилися. Такі ж правила вводяться через півроку і в Україні.

Реклама

Власниця корів Ніна Кошкалда стурбована: якщо молоко її корів визнають другосортним, жінка втратить дохід. В такому випадку господиня збирається продати худобу:

"Як молоко здаємо за копійки, так і корів здамо. Для себе мені стільки молока не треба", – говорить Ніна Іванівна.

Але, як запевняє експерт проекту Євросоюзу Юрій Оглашенний, позбавлятися тварин не варто. За його словами, нові стандарти повинні лише зробити українське молоко безпечнішим.

"Йдеться не про те, у кого брати молоко, а у кого не брати. Йдеться про вимоги до самого молока", – зазначає Оглашенний.

Це означає, що контроль якості буде суворішим: від доїння до потрапляння на виробництво. Втім, за словами фахівців, селянам буде неважко довести, що їх молоко першого або вищого сорту. Для цього потрібно стежити за здоров'ям корови, дотримуватися гігієни доїння і умови зберігання продукту.

Реклама

"В ЄС не заборонено ручне доїння. При їх високих вимогах до молока ручне доїння не заборонено", – наводить приклад фахівець.

Не скорочувати, а навпаки, нарощувати поголів'я корів в селах радять і економісти. Адже вже зараз молочної сировини на заводах не вистачає. Цим користуються недобросовісні виробники. Уже зараз обсяг готової "молочки" на 40% більше кількості молока, яке завозиться на заводи.

"1,5-2 мільйони тонн продуктів зроблені з молока, яке невідомо звідки взялося", – констатує виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пензин.

А це означає, що частина виробників або працює в тіні, і тому молоко не враховане, або розводить продукт домішками, наприклад, пальмовою олією. Тому нові норми передбачатимуть контроль і самого процесу виготовлення продукції.

Але споживачі молокопродуктів навряд чи відчують якісні зміни найближчим часом. Адже на молочну реформу в аграрному міністерстві передбачили не менш як 5 років.