В Україні впало виробництво свинини, ціни виростуть

2 березня 2016, 09:20
Вітчизняного м'яса стало менше

Української свинини стало менше. Фото: pixabay.com

У січні 2016 р м'ясопереробні підприємства України випустили 17,4 тис. тонн свіжої та охолодженої свинини, а мороженої – 1,2 тис. т. Ці обсяги поступаються результатам роботи в січні минулого року, повідомляє PigUA.info.

Прирости спостерігалися тільки у виробництві замороженого м'яса птиці і яловичини, яких за січень 2016 року виробили вдвічі більше, ніж за аналогічний місяць 2015 р.

Реклама

У 2015 р результати роботи м'ясопереробної галузі за обсягами були практично тотожними з показниками 2014 р. – 1,57 млн т м'яса і м'ясопродуктів.

Але суттєва зміна активності попиту і споживчих преференцій вплинули на структуру виробництва продукції: питома вага свинини і м'яса птиці в 2015 р. виріс в загальній масі виробництва м'яса і м'ясопродуктів, на тлі зниження частки яловичини, ковбасних виробів, готової і консервованої продукції.

Зокрема, зі збільшенням обсягів випуску свинини на 15,5 тис. т (до 273 тис. т). її питома вага виросла з 16,4% до 17,33%.

Реклама

Не дивлячись на те, що приріст м'ясопереробки свинини і м'яса птиці за рік склав 1%, м'ясо птиці лідирує за обсягами, складаючи майже 56% від загального обсягу виробництва м'яса і продуктів з нього.

За прогнозами експертів, в березні свинина і м'ясо птиці подорожчають на 3-5%, а вартість яловичини не зміниться.

"Свинина подорожчає на 3-4% і ціна буде 64-67 гривень за кілограм. Яловичина буде більш-менш стабільна – 80-82 гривень за кілограм. М'ясо птиці подорожчає приблизно на 4-5%. Тушка бройлера буде коштувати 36-39 гривень", – прогнозує експерт аграрного ринку Аліна Жарко.

Реклама

Як пояснила Жарко в коментарі "Сегодня", при цьому ціни на яловичину не зміняться – українці економлять і віддають перевагу більш дешеве м'ясо.

"Основні підприємства також намагаються економити і утримувати ціни, крім того раніше був експорт в Росію, зараз цей товар залишається в країні, інші ринки поки дуже повільно відкриваються. Закупівельні ціни стабільні, яловичина не дорожчатиме", – підсумувала експерт.