В Україні впало виробництво цукру: названі причини

5 лютого 2019, 12:21
Лідером з випуску "солодкого піску" стала Вінниччина

Виробництво цукру в Україні в 2018/2019 маркетинговому році (МР, вересень-серпень) скоротилася на 15% в порівнянні з попереднім сезоном – до 1,82 млн т. Про це повідомила Національна асоціація виробників цукру "Укрцукор".

"Всього в сезоні працювало 42 цукрових заводи, які переробили 13,6 млн тонн цукрових буряків, що майже на 10% менше, ніж в минулому році. Внаслідок зменшення посівних площ і кількості сировини, ми отримали на 15% менше цукру", – заявив заступник голови асоціації "Укрцукор" Руслан Бутило.

Реклама

Лідером з виробництва цукру стала Вінницька область – 424 тис. тонн. Другу позицію посіла Тернопільська обл. – 227 тис. тонн. Замикає трійку найбільших виробників Полтавська обл. – 222,5 тис. тонн цукру.

При цьому він запевнив, що цукру вистачить для забезпечення внутрішньої потреби і реалізації зовнішньоекономічних контрактів.

За словами Бутила, ще однією причиною скорочення виробництва цукру в 2018/2019 МР стала низька якість сировини. У 2018 року аграріям вдалося отримати рекордну врожайність цукрових буряків, проте цукристість була чи не найнижчою – 16,47%.

Реклама

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки цукру Україна експортувала за рік. У порівнянні з минулим роком обсяги експорту скоротилися на 2%, а найбільшим покупцем стала Шрі-Ланка.

При цьому зазначалося, що, за розрахунками експертів, в Україні впали ціни на цукор – в Україні впали ціни на цукор – з 15,78 грн у листопаді-2018 до 14,24 грн в грудні-2018. А за даними Держстату зниження цін на цукор в річному вираженні склало 9,3%