В Україні впали врожаї зерна (Інфографіка)

15 березня 2016, 11:43
Експорт зернових при цьому збільшився

Урожайність зернових в Україні впала. Фото: AFP

У 2015 році господарства в Україні засіяли зерновими культурами 14,61 млн га, в тому числі 46,8% – пшеницею, 27,8% – кукурудзою на зерно, 25,4% – іншими культурами. Таким чином, загальна площа посіву зменшилась порівняно з попереднім роком на 0,02% (-2,3 тис. га), повідомляється в дослідженні рейтингового агентства IBI-Rating.

"Не дивлячись на скорочення обсягу збору зернових в 2015 році порівняно з 2014 роком на 6%, продовольчого зерна вироблено на 9,2% більше, тоді як обсяг збору фуражного зерна зменшився на 15,7%, що вказує на часткову переорієнтацію виробників на продовольче зерно", – вказують експерти.

Реклама

Аналітики відзначають, що при цьому в Україні минулого року впала врожайність.

"Зниження врожайності ключових зернових культур в 2015 році відбулося на тлі загального тренду зростання, який почався в 2001 році. За останні 16 років врожайність пшениці зросла вдвічі, а кукурудзи – в 1,9 рази. Однак, врожайність пшениці лише в 2014 році досягла рівня 1990 року, тоді як врожайність кукурудзи за цей час зросла в 1,5 рази. в той же час, потенційний рівень врожайності зернових в Україні ще не досягнуто ", – підкреслюють експерт.

Реклама

В Європі, зокрема у Франції, врожайність вдвічі вище, ніж в Україні

Наприклад, в Європі, зокрема у Франції, врожайність вдвічі вище, що обумовлено не тільки відмінністю в грунтово-кліматичних умовах, але і іншими істотними факторами, підкреслюють фахівці.

"Низькі показники врожайності зернових в Україні, в порівнянні з країнами, що мають розвинений аграрний сектор, обумовлені такими ключовими факторами, як якість посівного матеріалу, обсяг використання мінеральних добрив і засобів захисту рослин, технології обробки землі, розвиненість системи меліорації, сучасність і стан сільськогосподарської техніки, дотримання сівозмін і строків сівби", – пояснюють експерти.

Реклама

Експорт зернових

Експортні ціни с/г продукції через девальвацію гривні виросли в гривневому еквіваленті. Така тенденція стимулювала експорт зернових.

Основними культурами, які продавалися за кордон, залишалися пшениця і кукурудза.

При цьому спадний тренд світових цін на зернові, який почався з осені 2012 року, зменшує валютну виручку виробників від експорту продукції в розрахунку на тонну реалізації, однак обмежений обсяг внутрішнього попиту і виробничий потенціал по вирощуванню зернових в Україні залишає експорт невід'ємним елементом господарської діяльності, вважають аналітики.

"Разом з тим збільшення в Україні обсягів виробництва продукції з високим рівнем доданої вартості, сировиною для якої є зернові, дозволить збільшити їх внутрішнє споживання", – радять експерти

За підсумками 2014/2015 року Україна зайняла 3-е місце в світі за обсягом експорту зернових культур після США і ЄС.

Разом з тим за розміром чистого експорту зерна в попередньому маркетинговому році Україна зайняла 2-е місце, випередивши ЄС, за рахунок істотно більш низького обсягу імпорту.