В Україні впали ціни на цибулю, картоплю і капусту

9 березня 2016, 11:16
Огірки при цьому подорожчали

Виробники овочів "позбавляються" від старих запасів. Фото: AFP

Тенденція до зниження цін на плодоовочеву продукцію в Україні триває вже чотири тижні поспіль, а ціни за цей період знизилися на 14,3%. Про це свідчить плодоовочевий індекс проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти". 

Зокрема, за попередній тиждень (з 27 лютого по 4 березня 2016 року) ціни на овочі та фрукти знизилися на 4,6%.

Реклама

"Низький внутрішній попит на тлі необхідності залучення коштів для проведення весняних польових робіт змушував виробників плодоовочевої продукції знижувати відпускні ціни для активізації попиту на продукцію, що знаходиться на зберіганні", – говорить керівник проекту Тетяна Гетьман.

"Додатковим фактором тиску на ринок було і збільшення втрат при зберіганні продукції, що також змушувало багатьох власників овочів борщового набору стимулювати продаж шляхом зниження цін", – зазначає експерт.

За попередній тиждень "борщовий набір" овочів подешевшав на 4,7%, а картопля – на 9,1%.

Реклама

Істотно, як і тижнем раніше, подешевшав цибулю – на 7,7%. Знизилися ціни і на капусту.

Низький попит на ринку продовжував тиснути на ціни на тепличні овочі, перш за все – на тепличні томати, що подешевшали за тиждень більш ніж на 20%.

Незначне зростання цін на огірки, викликаний, перш за все, експортним попитом, не зміг переломити загальну негативну тенденцію.

Реклама

Фруктовий набір на попередньому тижні практично не змінився в ціні. Стабільність курсу гривні на тлі низького попиту на ринку не дозволяла розраховувати на істотні цінові коригування, відзначають експерти.