В Україні стрімко дорожчає хліб

4 листопада 2016, 15:42
Експерти лякають 20%-ним підвищенням цін на головний продукт

Хліб в Україні дорожчає. Фото: Сегодня

Вітчизняні пекарі чи не щодня переписують цінники на хліб. Згідно з останнім моніторингом міністерства агрополітики, на кінець вересня буханець пшенично-житнього в середньому по країні коштувала 9,3 грн, що на 5% дорожче, ніж в минулому році. Хліб з борошна вищого сорту продавали по 10,86 грн – це на 4% дорожче, ніж у вересні 2015 р.

Але вже з початку жовтня ситуація стала різко змінюватися. За даними Держстату, за півмісяця пшеничний хліб з борошна першого сорту подорожчав на 6 копійок, а житній і житньо-пшеничний – на 5 коп. І це тільки початок, попереджають експерти.

Реклама

"Якщо подивитися на реальні ціни в магазинах, то ми побачимо ще більшу динаміку, ніж дає Держстат. Найдорожчий в Україні хліб продають в Тернопільській області – по 12 грн за буханець. Це в 1,5 разу дорожче, ніж, скажімо, на Харківщині. Ціни вище в тих регіонах, де немає сильних хлібозаводів, отже, слабка конкуренція за гаманці покупців. Цінники в столиці тримаються приблизно посередині національного "хлібного рейтингу", – розповів заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

За останній місяць хліб в Україні додав у ціні не менше 10%, а найближчим часом може подорожчати ще на 10-20%

Хоча більш свіжої офіційної статистики поки немає, експерти стверджують, що за останній місяць хліб в Україні додав у ціні не менше 10%, а найближчим часом може подорожчати ще на 10-20%. Так що середньостатистична "соціальна" буханець вже до Нового року буде коштувати не менше 11-12 грн.

Експерт аграрного ринку Ярослав Левицький вважає, що соціальні сорти хліба можуть подорожчати ще більше – на 25-30%

Реклама

Випічка, яку виробники позиціонують як продукцію більш високого рівня (кукурудзяний, гречаний хліб, булки тощо) дорожчає ще сильніше. Скажімо, хліб власної випічки в супермаркетах вже зараз продається по 30-50 грн, що на 20% дорожче, ніж на початку осені.

Чому змінюють цінники

У експертів є цілий список аргументів, що виправдовують підвищення розцінок на хліб. По-перше, як пояснила аналітик компанії "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко, у вітчизняному хлібі зростає частка імпортного інгредієнта – жита.

"Якщо в минулому сезоні ми завезли її 15 тис. т, то в цьому поставимо вже 35 тис. т. Імпорт йде, в основному, з Білорусі та Росії. Завезених жито дорожче вітчизняної, але останньої, незважаючи на те, що збір врожаю тільки закінчився, на ринку вже не знайти. Причина банальна – скорочення посівних площ і, відповідно, врожаю. у минулому році наші фермери отримали 390 тис. т, а в цьому тільки 375 тис. т", – розповіла Малишка.

Реклама

По-друге, дорожчає і вітчизняну сировину – продовольча пшениця і борошно. Аналітик "Украгроконсалт" Марина Сич зазначила, що продовольча пшениця на внутрішньому ринку за останній місяць зросла в ціні на 10%.

"Експортери занадто активно викуповують зерно у селян, відвантаження за кордон випереджають торішні темпи на 20%. Конкуренція за товарні партії пшениці роздуває ціни", – пояснила вона.

Борошно, за її словами, поки дорожчає не так стрімко. За місяць тонна продукції вищого сорту додала в ціні 150 грн. (до 5,6 тис. грн), а першого – 100 грн (до 5,5 тис. грн), тобто, менше 2%. Але мірошники тримають паузу так як зуміли закупити пшеницю ще за старими цінами. Як тільки ці запаси закінчаться, і вони почнуть молоти більш дорогу сировину, тарифи знову поміняються, впевнена Сич.

За прогнозами Ярослава Левицького, до кінця року борошно в Україні подорожчає ще на 10%, що автоматично додасть до хлібних цінників не менше 5-7%. При цьому дефіциту продовольчої пшениці, яким українців лякали цього літа, не буде, стверджує Сич. Її частка в загальному врожаї цього виду зернових становить рекордні 55%, а це близько 14 млн. т при потребах внутрішнього ринку в 4,6 млн т.

Позначилася на вартості хліба і недавнє скасування Кабміном контролю цін на соціально значущі товари

По-третє, свою роль зіграє підвищення цін на енергоносії і загальна інфляція в країні. "Зростання тарифів на електроенергію і газ і підвищення зарплат працівникам хлібозаводів – це плюс 10% до існуючих цін на всі хлібобулочні вироби", – підрахував Ярослав Левицький.

По-четверте, зазначає Левицький, позначилася недавня відміна Кабміном контролю цін на соціально значущі товари, куди входив і хліб. Раніше його рентабельності обмежували на рівні 12%, тепер же пекарі вільні встановлювати будь-які ціни. І, цілком можливо, саме цей аргумент виявився для пекарів найпереконливішим.

Знизити апетити вони зможуть тільки коли побачать реальне падіння продажів. Але так як в країні дорожчають і інші продукти харчування, хліб в загальному кошику все одно залишається найдешевшою їжею. Так що збіднілі українці купуватимуть його навіть за завищеними цінами.