В Україні стартував сезон хурми: почому можна купити і як приготувати

28 листопада 2019, 17:02
Продавці радять не боятися твердої хурми сорту Шарон

Хурма корисна для зору

В Україні стартував сезон хурми. Цей соковитий плід називають поживою богів, настільки він багатий вітамінами. Але через характерну терпкість люблять його не всі. Утім, є одна хитрість, яка дає можливість обманути свої смакові рецептори.

Для Закарпаття хурма вже давно не екзотика. Помаранчеві плоди ростуть мало не в кожному другому дворі. Олена зізнається: цей рік видався напрочуд урожайним.

Реклама

"Цьому дереву сім років, плоди воно почало давати тільки 3 роки тому, і щорічно їх все більше й більше", – розповідає Олена Черняхова, яка вирощує хурму.

З одного дерева можна зібрати кілька десятків кілограмів плодів.

Але вирощують хурму в Україні переважно для власного спожитку. На столичних ринках фрукт імпортний, по 50 гривень за кіло. А ще Шарон – це гібрид японської хурми з яблуком. Він по 70 гривень.

"Це Шарон. Він має бути твердий. Але він солодкий", – зазначає Ангеліна, яка продає хурму в Києві.

Інша продавчиня, Надія, не гірше за дієтологів знає про корисні властивості хурми:

Реклама

"У ній дуже багато вітамінів, вона дуже корисна для серця, для судин".

І найцікавіше: хурму зовсім не обов'язково їсти сирою. Шеф-кухар Артем Рижков ділиться рецептами. Солодкий фрукт можна засмажити з м'ясом:

"Свинина з хурмою. Хурма терпка. Хурма солодка. Віддасть усе це в свинину, змішає все із соком. Вийде цікава страва. Незвична".

На м'ясі слід зробити надрізи і в кожен вставити по шматочку хурми. А потім м'ясо поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 50-60 хвилин.

Сезон оранжевого фрукта триватиме до Нового року, коли на ринках його потіснять мандарини.

Реклама

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про те, як вибрати ідеальний мандарин. Мандарин має бути не дуже красивий, навіть з невеликими дефектами. Далі перевірте фрукт на зрілість. Зробити це просто – досить трохи на нього натиснути.