В Україні стає менше власного сиру

7 лютого 2020, 08:13
Виробники продукту зіткнулися зі складнощами, кажуть експерти

Українські сировари знаходяться в складному становищі: з одного боку, на ринок тисне зростаючий імпорт європейських сирів, з іншого – закупівельні ціни на молоко, які не дозволяють знизити вартість сировини. В результаті прибутковість багатьох виробників мізерна, а діяльність деяких сирзаводів і зовсім збиткова, пише " Інфагро ".

"Навіть зараз, коли курс гривні обвалився, собівартість придбання європейських сирів типу "Гауда"/"Едам" рідко перевищує позначку в 115 грн/кг (з доставкою і розмитненням). Такий сир трейдери-імпортери без проблем віддають дистриб'юторам по 125 грн. Українські сировари рядові сири пропонують цим дистриб'юторам, як правило, не дешевше 160 грн/кг ", – відзначають експерти агропорталу.

Реклама

Вони відзначають, що експорт сирів при цьому знижується, а тому багато підприємств змушені скорочувати обсяги виробництва.

Читайте також:

Так, в січні 2020 року випуск сичужного сиру разом з сирними продуктами скоротився ще на 4% до 9,8 тис. тонн. А за весь 2019 року порівняно з 2018 роком випуск зменшився приблизно на 17%, до 128 тис. Тонн, правда в більшій мірі за рахунок сирного продукту.

Реклама

Аналітики вважають, що справжніх твердих-сирів випущено лише трохи більше 60 тис. Тонн і припускають, що в 2020 році виробництво сирів в Україні впаде ще на 5-7% через збільшення імпорту.

Як писали новини "Сьогодні", незважаючи на те що Україна купує більше сиру, ніж продає, в Україні виробляють незвичайні сорти цього продукту. наприклад, в селі Підлісне Кіровоградської області випускають сири з молока альпійських кіз. Цих екзотичних для нашої місцевості тварин сюди завезли два роки тому. Зараз налічується вже кілька сотень голів. Детальніше дивіться в нашому сюжеті: