В Україні стає менше м'яса і більше курятини

24 березня 2015, 15:27
Ринок міняється через падіння рівня доходів населення

В Україні падає пропозиція м'яса. Фото: Сегодня

Пропозиція м'яса для потреб внутрішнього ринку в Україні за перші два місяці поточного року склало 379,4 тис. т. Це на 3% менше аналогічного показника минулого року. В асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) зазначають, що менше стало свинини і яловичини, але курятини – більше.

Пропозиція свинини зменшилася на 7% і в основному за рахунок зниження імпорту. Значно знизилося вітчизняне виробництво яловичини і телятини, в результаті чого пропозиція цього виду м'яса скоротилося на 4%. Обсяги виробництва м'яса птиці в Україні теж зменшилися, але водночас спостерігалося стрімке падіння його експорту – на 31%, що багато в чому пов'язане з проблемами транзиту української продукції через територію Росії. В результаті фонд споживання м'яса птиці зріс на 2% і склав майже 181,6 тис. т, а частка курятини в структурі споживання м'яса України досягла майже 50%.

Реклама

Експерти УКАБ відзначають, що зміна структури споживання м'яса в бік більш дешевого виду є логічним наслідком зменшення реальних доходів населення. У майбутньому очікується продовження зростання попиту на більш дешеві види м'яса і ковбасні вироби.

Держстат поки не зазначає істотного падіння поголів'я великої рогатої худоби та свиней (місяць до місяця), для відновлення якого при поновленні попиту було б потрібно багато часу і ресурсів. Поголів'я ж птахи відновити істотно простіше.

Реклама

Поголів'я тварин і птиці, % від аналогічного показника минулого року