В Україні стане більше свинини: експерти дали оптимістичний прогноз

12 лютого 2019, 08:12
Наразі виробництво популярного виду м'яса падає

/ Фото: Анастасія Іскрицька, Сьогодні

Щорічно в Україні скорочується виробництво свинини: 2018 року було вироблено 200 тис. тонн цього виду м'яса, що на 9,3% менше, ніж 2017 року. При цьому Україна увійшла в 2019 рік з найнижчим поголів'ям свиней і великої рогатої худоби за всі роки незалежності, підрахували аналітики компанії Pro-Consulting, посилаючись на офіційну статистику.

При цьому в профільній асоціації "Свинарі України" (АСУ) вважають, що падіння виробництва – тимчасове, і 2019 року випуск свинини і продуктів з неї збільшиться. Свинарі очікують, що 2019 рокувиробництво м'ясопродуктів становитиме 750 тис. тонн. Для порівняння, 2018 року було вироблено 744 тис. тонн.

Реклама

"Обсяги імпорту свинини до України залежатимуть від внутрішніх цін на м'ясо і міжнародних котирувань – чим менше різниця між європейськими цінами на свинину і цінами в Україні, тим нижче буде зацікавленість в її імпорті", – зазначили в прес-службі асоціації.

Водночас експерти Pro-Consulting прогнозують помірне зростання цін на м'ясо 2019 року, посилаючись на тенденції світового ринку і зростання собівартості утримання худоби. При цьому наразі ціни на свинину падають, зазначають в АСУ:

Реклама

До речі, фахівці вже зазначали, що в України є всі шанси стати світовими лідером з виробництва свинини, адже перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати зростаюче населення планети, а також заповнити прогалини у виробництві.