В Україні почали випікати менше хліба, проте виробляти більше пива

22 грудня 2018, 12:00
За рік виробництво хлібобулочних знизилося майже на 10%

Фото: AFP

Виробництво харчових продуктів в Україні за період з січня по листопад 2018 року зросло на 3,6%. При цьому статистика з багатьох популярних серед українців продуктів погіршилася. Такі дані представила Державна служба статистики України.

Наприклад, в країні виробили 870 тисяч тонн хліба і хлібобулочних виробів. І якщо порівняти ці показники з аналогічними за минулий рік, виявиться, що виробництво хліба впало на 9,7%.

Реклама

Динаміка зниження кількості виробленого хліба досить активна. Наприклад, в листопаді було вироблено 77,1 тисяч тонн хліба, що на 4,6% менше, ніж у жовтні, і на 9,7% менше, ніж в листопаді 2017 року.

Приблизно на стільки ж зменшило свої обсяги виробництво соняшникової олії. Її випустили 4274 тисячі тонн. Що на 9,5% менше, ніж минулого року.

Знизилося також і виробництво печива. Всього було вироблено 157 тисяч тонн солодощів, не покритих шоколадом або іншими сумішами, що включають какао, повністю або частково. І це на 2,3% менше, ніж минулого року. 

Реклама

Зате пива (за винятком безалкогольного та з вмістом алкоголю менше 5%) було вироблено 169 мільйонів дав. Це на 2,5% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. При цьому горілки стали виробляти менше – на 5,5%. Як і сигарет. Виробництво тютюнових виробів, а також виробів з тютюновими сумішами і замінниками тютюну впало на 10,6%. 

Також підвищилася кількість вироблених в Україні заморожених курей. У цьому році їх зробили на цілих 56,9% більше, ніж в минулому. А саме 112 тисяч тонн. 

У Держстаті відзначили, що дані є попередніми. Підсумкова статистика за 2018 рік переглянута в першому кварталі 2019 року. Крім того, в дані не включена інформація c тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях. 

Реклама

Нагадаємо, трохи раніше експерти заявили, що українців чекає зростання цін на курятину та інше м'ясо птиці. Вартість цих продуктів напередодні Нового року зросте на 10%, прогнозують в Інституті аграрної економіки.

Крім того, за словами експертів, постійне зростання обсягів експорту м'яса птиці в результаті завоювання нових ринків збуту негативно впливає на ціни цього виду продукції на внутрішньому ринку. Лише в жовтні 2018 з порівнянні з відповідним періодом минулого року обсяги експорту курятини зросли майже на 50 тис. Тонн Україна посіла шосте місце в світовому рейтингу експортерів курятини.