В Україні зростає попит на сочевицю і нут

5 грудня 2019, 08:11
Закордонні бобові стають дедалі популярнішими через легкість приготування і користі

Як правильно та швидко зварити бобові

Їх вирощували на Близькому Сході за тисячі років до нашої ери. Ще Стародавні Римляни писали про їхню поживність. Йдеться про сочевицю та нут, які допомагають харчуватися здорово. Ці екзотичні бобові з'явилися в українських магазинах відносно недавно. Але при цьому щорічно попит на них зростає.

Сочевиця забарвленням нагадує стиглі апельсини, а формою – дрібний горох. Втім, у порівнянні з цим популярним бобовим, у сочевиці є вагома перевага – її не потрібно замочувати перед варінням. Та й вариться вона досить швидко. А ще страви з сочевиці майже не викликають здуття живота.

Реклама

"У ній велика кількість фолієвої кислоти, що корисно для вагітних. Сама сочевиця легко переноситься в порівнянні з іншими бобовими", – зазначає дієтологиня Світлана Фус.

З бобових готують і екзотичну й вишукану страву – хумус. Це кремова паста з турецького гороху нуту. Для того, щоб приготувати його, нут замочують на добу і на наступний день варять півтори години. Коли він готовий, його перебивають і додають кунжутну пасту, кунжутне або оливкове масло.

Читайте також:

Страви з сочевиці і нуту підходять до посту й для спортсменів, так як багаті білками і вуглеводами.

Реклама

Втім, такі делікатеси не з бюджетних. Трохи менше, ніж пів кіло нуту або сочевиці коштує в середньому 60 гривень. Це в шість разів дорожче за кілограм звичного нам гороху. Тому що завозяться вони переважно з-за кордону.

Втім, ці бобові і корисніше, переконують дієтологи. Вони зменшують ризик серцево-судинних захворювань, покращують травлення і за вмістом білка випереджають інші бобових. Крім того, виводять токсини з організму, тому допомагають схуднути.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, що в Україні знову дорожчають продукти, і розбирався, коли припиниться "дикий" зростання цін .