В Україні подорожчали сосиски і ковбаса

6 травня 2019, 15:29
Експерт розповів про зростання цін на м'ясні продукти

/ Фото: Олександр Яремчук, Сьогодні

Незважаючи на те, що в першому кварталі 2019 року в Україні подешевшав м'ясна кошик, за рік зростання цін на м'ясні продукти, зокрема ковбаси, становило 16%. Про це повідомив глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, в квітні-2019 порівняно з квітнем-2018 буженина по-домашньому зросла в ціні на 12%, в середньому до 270,9 грн/кг. Сирокопчена ковбаса "Брауншвейська" подорожчала на 13%, до 369,7 грн/кг.

Реклама

Варено-копчена ковбаса салямі зросла в ціні більш помітно – на 18%, до 129,4 грн/кг. Ще сильніше подорожчали молочні сардельки і філейні сосиски – на 20% і 22%, до 77,1 і 140,6 грн/кг відповідно.

"Найдешевші продукти в цьому наборі дорожчали більшими темпами, ніж дорожчі. Це означає, що ринок повністю відповідає закону попиту-пропозиції. А купівельна спроможність тільки останнім часом почала зростати швидше рівня споживчої інфляції, що стримує вітчизняне виробництво і попит", - зазначив Дорошенко.

Раніше Дорошенко повідомляв, що м'ясний кошик за підсумками 2018 року подорожчав на 11% – з 518 грн до 575 грн. При цьому тоді експерти включили в нього по кілограму курячих тушок і філе, свинини, сала, яловичини і вареної ковбаси першого сорту.

Реклама

Нагадаємо, якщо майбутнього сільськогосподарського сезону не трапляться погодні аномалії, ціни на овочі "борщового набору" через рік можуть значно знизитися – аж до 10-15 разів: