Ціни на хліб в Україні зростуть на 10% до кінця 2018 року. Такі прогнози озвучують експерти. Одна з головних причин – невисокий урожай ранніх зернових. Подорожчання зерна вже призвело до збільшення вартості борошна.
Журналісти "Сегодня" вирішили з'ясувати, що вигідніше: купувати хліб чи пекти його вдома. Для цього вирушили в гості до майстрині природного харчування Оксані Барабаш. Кулінар навіть борошно меле сама вдома – рівно стільки, скільки необхідно для тієї чи іншої страви. Тісто замішує руками.
Але щоб спекти хліб вдома просто і швидко, знадобиться хлібопічка. Ціну обладнання слід закладати до вартості кожної буханки домашнього приготування.
"Ця – 6000 гривень. Я б купив собі таку. Тому що вона, так скажімо, для ледачих. Вам тільки треба тільки інгредієнти. Всі процеси вказані на екрані. Ви тільки натискаєте кнопки. І все", – розповідає продавець-консультант Олександр Костюк .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
А вартість борошна підрахувала Оксана Барабаш.
"У"Якщо ви візьмете цільнозернове борошно, яке продається в супермаркеті, коштує найдешевше це борошно 13-15 гривень. Мені потрібно 450 грам цього борошна, і у мене виходить 5,85 гривень на таке борошно ", – розповідає Барабаш.
Також до вартості слід додати використану воду й електроенергію. І не слід забувати, скільки часу знадобиться на роботу.
Але навіть з урахуванням усіх цих факторів кілограмовий буханець домашнього приготування стане все одно дешевше, ніж соціальний хліб з магазину.
Нагадаємо, раніше експерти повідомили, які продукти подорожчали в Україні за літо.