В Україні обвалилися ціни на яйця, але це ненадовго – експерти

31 травня 2017, 15:18
Фахівці прогнозують серйозне подорожчання популярного продукту

В Україні зміняться ціни на яйця. Все фото: Pixabay

Уже три місяці птахофабрики України торгують яйцями собі в збиток. Цього року оптово-відпускні ціни почали знижуватися в березні, досягнувши найнижчої позначки на початку травня – 5,5 – 6 грн за десяток, пише UBR.

"При цьому, середня собівартість виробництва десятка яєць становить 13-14 грн. Тобто вже три місяці виробники відпускають свою продукцію значно нижче собівартості", – розповів гендиректор "Союзу птахівників України" Сергій Карпенко.

Реклама

За його словами, для ринку яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання протягом року. Зазвичай ціни на яйця досягають свого піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення. Відповідно, найдешевші яйця бувають навесні і влітку.

До сезонних факторів ось уже другий рік додаються проблеми з експортом продукції. І хоча ситуація почала виправлятися, виробники не приховують, що будуть змушені восени підняти ціни, щоб покрити збитки попередніх місяців.

За даними Держстату роздрібна вартість яєць в січні 2017 року становила 18,64 грн/дес., А в травні – лише 10,5 грн/дес. Наприклад, в квітні, за даними Економічного дискусійного клубу, яйця подешевшали на 19,7%, або на 4,58 грн. Минулого місяця середньомісячна вартість мінімального споживчого кошика (МПК) для працездатної людини становила +1364 грн – це 85% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення. І яйця виявилися в ній найдешевшим продуктом – всього 1,4% (або 18,7 грн) від загальної вартості МПК.

Реклама

Восени виробникам яєць доведеться підняти ціни.

Але що добре для споживача, не завжди на руку виробникові. Так, група компаній "Овостар Юніон" (великий виробник яєць) в першому кварталі 2017 року одержала 4,3 млн доларів чистого прибутку, що в 1,4 рази менше, ніж за той же період 2016 року.

Падіння прибутку в компанії пояснюють низькими цінами на внутрішньому ринку і введенням низкою країн обмежень на імпорт яєць з України через випадки пташиного грипу, зафіксованих в південно-західних обалсти країни в грудні 2016 січні 2017 рр.

"Влітку виробництво яєць традиційно збільшується, в тому числі за рахунок господарств населення. Та й народ переїжджає на дачі, ближче до домашніх продуктів. Яйця – продукт тривалого зберігання без особливих вимог до температурного режиму, а тому особливих коливань ціни не передбачається", – розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Реклама

За даними "Союзу птахівників України", влітку виробництво яєць в господарствах населення збільшує загальна пропозиція цього продукту на 25-30%. "Крім того, влітку населення традиційно більше споживає овочів і фруктів, і менше – яєць. Сукупний вплив цих факторів призводить до значного зниження цін", – пояснив Карпенко.

Влітку українці переходять на домашні яйця

За його словами, в результаті вимушеного зменшення поголів'я птиці в промисловому секторі (для мінімізації збитків деякі птахофабрики позапланово забивали птицю) і завдяки збільшенню експортних поставок вдалося дещо зменшити пропозицію яєць на внутрішньому ринку. Як наслідок – внутрішні оптово-відпускні ціни виросли до 11,5 – 12 грн, що не покриває їх собівартість, проте значно зменшує збитковість виробництва.

Як відзначають експерти, поставки яєць на експорт в періоди істотного зниження цін на внутрішньому ринку дають можливість підприємствам зменшувати збитковість. "Однак необхідно відзначити, що експортувати свою продукцію можуть не більше десятка виробників", – говорять в "Союзі птахівників України".

Осінні перспективи

Однак вже цієї осені може повторитися ситуація 2016 року, коли ціни на яйця з жовтня різко зросли. На початку минулого року через зниження експорту всього за місяць ціни на яйця точно також впали: на 50%, до 12 – 15 грн за десяток з 23-25 грн/десяток в грудні 2015-го. Так як експортні яйця пішли на внутрішній ринок.

Нагадаємо, Міністерство сільського господарства Ізраїлю в січні 2016 року в рамках дослідження виявило підвид сальмонели Enteritidis в курячих яйцях, ввезених з України, і прийняв рішення про припинення імпорту цієї продукції.

По суті, восени може повторитися минулорічна ситуація. Виробники будуть скорочувати виробництво для зменшення фінансових втрат, експорт почне зростати при сезонному скорочення пропозиції.

Як результат в минулому жовтні вартість яєць почала зростати, досягнувши в грудні рекордних позначок в 23-25 грн/десяток у опті. Підприємства піднімали ціни, щоб покрити збитки, які вони несли протягом 8 місяців 2016 року. За даними "Союзу птахівників України", в 2016 році Україна експортувала яйця в більш ніж 20 країн, в основному Близького Сходу, Африки та Кавказу.

Осінь – час подорожчання яєць

"У зв'язку з спалахами пташиного грипу в Україні в грудні минулого року, деякі країни ввели обмеження на імпорт української продукції птахівництва, в тому числі і Ірак, експорт в який, за підсумками минулого року, склав 35%", – розповів Сергій Карпенко.

Наразі Україна вільна від цієї хвороби, що дає можливість відновити експорт в країни, які вводили обмеження. За його словами, активно ведуться переговори з відновлення торгівлі яйцями з Ізраїлем. Тому і є відповідні надії, що збільшення експортних поставок дозволить виробникам в літній період реалізовувати свою продукцію хоча б на рівні собівартості.

За даними ДФС, в січні-квітні 2017 року Україна експортувала 4,34 тис. т яєць, що на 8,82% менше показника березня (4,76 тис. т). Основними імпортерами українських яєць є ОАЕ (на 8,98 млн доларів), Ліберія (на 1,34 млн доларів) і Сьєрра-Леоне (на 0,77 млн доларів). Експорт в ці країни склав 10,93 тис. т, 1,63 тис. т і 0,94 тис. т яєць, відповідно. За 2016 році Україна експортувала яєць на 45,5 млн доларів, що на 32 млн доларів менше показника 2015 року – 77,5 млн доларів.