В Україні обвалилися ціни на кавуни: як вибрати ягоду

17 серпня 2016, 12:14
Кількість нітратів можна визначити в домашніх умовах

Кавуном з великою кількістю нітратів можна отруїтися. Фото: Pixabay

Ціни на кавуни в Україні впали на 20%. Зараз їх вартість коливається від 2 до 5 грн за кілограм. Однак ціна на якість ягоди ніяк не впливає, йдеться в сюжеті "Сніданок з 1+1".

Експерти при виборі кавуна радять звертати увагу на колір плями. Якщо він білий, то кавун недостатньо зрілий. Якщо пляма жовтіша – ягода вже доспіла.

Реклама

Хвостик кавуна повинен бути сухим – зелений свідчить про незрілість ягоди. Але найголовніше – як звучить кавун. Якщо постукати по ягоді, то у стиглої буде "дзвінкий" високий звук. Глухий звук свідчить, що кавуну ще потрібно дозріти.

Однак вміст нітратів при покупці кавуна визначити не можна.

Після журналістського експерименту в ході лабораторних досліджень виявилося, що з чотирьох придбаних кавунів (всі продавці мали сертифікати відповідності) в трьох ягодах рівень нітратів перевищував допустиму норму. В одному навіть удвічі. З'ївши таку ягоду, можна отримати тяжкість в шлунково-кишковому тракті, діарею і отруєння.

Реклама

Безпека кавуна можна перевірити в домашніх умовах. Треба розтерти м'якоть кавуна і занурити в склянку з водою. Що червоніша стане вода – тим більше в ягоді кількість нітратів.